Terapihundar utbildas till psykiatrin

Behandlingsformen Hund i vården är på väg att införas vid Psykiatrin länsgemensamt i Öjebyn. I helgen hölls det första utbildningsblocket och om ett år väntas åtta sjuksköterskor och skötare vara färdigutbildade förare av terapihundar.

Hunden Leia utbildas till terapihund med syfte att kunna användas av matte Zandra Nyman på jobbet.

Hunden Leia utbildas till terapihund med syfte att kunna användas av matte Zandra Nyman på jobbet.

Foto: Jennifer Ek

BERGSVIKEN2014-04-06 11:50

Terapihundutbildning syftar till att med hjälp av hundar underlätta och öka patientens förståelse för sin situation, behandling och förändringsarbete. Detta genom att skapa konkreta situationer att jobba med, att hunden används som metafor och genom de positiva effekter hundar i vård har visat sig ha i interaktion med människor.

"Ett verktyg"

– Vi vill införa ett till verktyg, ytterligare ett sätt att jobba med våra patienter, säger verksamhetschef Rolf Stenvall.

Utbildningen har tre utgångspunkter. Behandlingsperspektiv, hundperspektiv och teori i praktiken.

Utbildningen pågår ett år där Yvonne Fång, hundinstruktör och hundpsykolog som driver Hundvis hundskola, och Lena Andersson, hundpsykolog vid Hundens hus i Sundsvall, utbildar i hundperspektivet.

Läser av känslor

I satsningen ingår även kompetenshöjning för personalen. Utifrån behandlingsperspektivet kommer psykolog Britt-Marie Niemi och kurator Frida Söderberg bland annat att utbilda i affektteori och anknytningsteori.

Genom att ha med utbildade terapihundar i samtal är förhoppningen att få fram känslor och reaktioner de annars inte hade fått.

– Hundar förmedlar lugn och glädje. Det vill vi bygga på för personer som har svårt att hitta ett inre lugn eller som har svårt att känna sig glada. Men även att använda hunden som en dörröppnare. För många i målgruppen med psykisk ohälsa kan tilliten för andra människor och myndigheter vara svårt skadad och då vet vi att dörren till djur ofta inte är stängd, säger Frida Söderberg.

Säker situation

Varje insats med hund ska vara planerad och riktad med ett syfte kopplat till behandlingen. Situationen ska vara säker för patienten, för hunden och för hundföraren.

Terapihundarna kan dock vara ett problem ur allergisynpunkt.

– Men det är viktigt att poängtera att vi inte ska utsätta någon för en allergichock. Vi känner till svårigheten men vi tror att vi kan lösa det. Det här är en frivillig insats och måste vara ett önskemål från patienten, säger Rolf Stenvall.

Sedan tidigare har det funnits inslag av hundar när skötare har tagit med sig sin hund på promenader med patienter. Det har varit uppskattat och satsningen har därför börjat som en efterfrågan från personalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!