Upp till två års väntetid på ny cykel

Det är vår och dags att damma av cykeln – om man har någon vill säga. För har man ingen och vill köpa en ny cykel kan det bli svårt.

Mattias Ingvarsson, cykelreparatör och försäljare på Re-cykeln i Bergsviken, har svårt att köpa in stora partier cyklar. "Det är ännu svårare få tag i cyklar än ifjol", säger han.

Mattias Ingvarsson, cykelreparatör och försäljare på Re-cykeln i Bergsviken, har svårt att köpa in stora partier cyklar. "Det är ännu svårare få tag i cyklar än ifjol", säger han.

Foto: Catrin Renlund

Bergsviken2022-04-26 09:00

När PT besöker den kombinerade cykelverkstan och butiken Re-cykeln i Bergsviken, vittnar en aldrig sinande ström av kunder om att cyklisternas högsäsong har börjat. Ägaren Mattias Ingvarsson har fullt upp med att ta emot cyklar som behöver servas och lagas och kunder som vill köpa en ny cykel. Det sistnämnda kan dock bli knepigt.

undefined
Ute på gården står 170 cyklar i varierande skick att ta reservdelar ifrån och skapa nya cyklar av.

– Jag upplever det ännu svårare än ifjol att få tag i nya cyklar och jag som inte tillhör någon kedja kan inte göra jättestora långsiktiga beställningar för att ha ett lager. Och ta till exempel barncyklar, folk vill köpa dem nu direkt och inte i juli, säger han.

undefined
Ida Öström på Tvåhjulsmästarna tror att det kommer att ta ytterligare något år innan marknaden repar sig.

När det gäller reparationer har Mattias Ingvarsson almanackan fulltecknad. Han har dock haft turen att hitta en riktig skatt för en cykelreparatör. Ute på gården står nämligen 170 cyklar i varierande skick.

– Jag fick tag i dem hos en skrotnisse i Lauker, så det är min egen "boneyard" där jag kan ta massor av reservdelar. Man kan också köpa dem som de är eller fixade och ihopmixade som man vill ha dem.

undefined
Mattias Ingvarsson på Re-cykeln jobbar konstant i tre–fyra månader och normalt i tre–fyra månader. "De sista tre–fyra månaderna kan jag peta naveln", skojar han.

En normalservice tar cirka 40 minuter där bromsar justeras, däck pumpas med mera. Han berättar att det är många "specialgrejer" på cyklar numera.

– Jag har alltid tyckt om att skruva i cyklar men numera krävs det jättemånga specialverktyg, säger Mattias Ingvarsson.

Cykelhandlarna Ida och Andreas Öström på Tvåhjulsmästarna i Piteå märkte redan för två år sedan att det var brist på cyklar, något som fortfarande håller i sig.

undefined
Mattias Ingvarsson har ett annat jobb vissa vintermånader, men målet är att kunna leva på företaget.

Första pandemiåret, 2020, gick försäljningen trots allt ganska bra då efterfrågan innebar en 30-procentig ökning, problemet var att flera modeller inte gick att få tag på i takt med efterfrågan.

– I och med pandemin ökade intresset för att cykla mycket. Men coronasjuk personal vid fabrikerna i världen gjorde att det var och fortfarande är svårt att få tag i alla komponenter till cyklarna, säger Ida Öström.

undefined
Mattias Ingvarsson visar en originell cykel – liggcykeln som kan komma upp i betydligt högre hastigheter än en vanlig.

Trots att pandemin avtagit tror hon att det kommer att ta ytterligare något år innan marknaden repat sig.

Paret Öström har kunnat köpa på sig en del cyklar inför årets säsong, men saknar fortfarande vissa modeller där väntetiden är mellan en månad upp till två år.

– De cyklar vi har beställde vi för ett och ett halvt år sedan men det populära märket Trek har vi fått 20 procent mindre av än vi beställt.

undefined
Andreas Öström på Tvåhjulsmästarna.

Reparerar folk sin gamla cykel när de inte kan köpa en ny?

– Vissa väljer att göra det i väntan på en ny cykel nästa år exempelvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!