När SCA Skog tog beslut att riva det större ångmaskinhuset så ansvarade Hans-Erik Berg, distriktsansvarig för Norrbottens skogsförvaltning på SCA, för att allt skulle ske i laga ordning. Ett rivningslov lämnades således in och efter att byggnaden dokumenterats så beviljades lovet.
En entreprenör anlitades som ombesörjde rivningen. I samma veva revs det vackra, men förfallna pumphuset i tegel från 1860-talet. Och den rivningen fanns det inget lov för.
– Det blev fel, ett missförstånd, men jag tar på mig hela ansvaret för det, säger Hans-Erik Berg.
Vad gick fel?
– Pumphuset var i dåligt skick och i behov rivning. Det var ruttet och söndervittrat och sönderslaget. Dessutom ett tillhåll för ungar och en säkerhetsrisk.
Så du tog beslut om rivning?
– Ja, jag bad entreprenören ta ner det, säger Hans-Erik Berg.
Nu ligger tegelstenar och övriga byggrester i en stor hög som en påminnelse om en svunnen tid.
Piteås stadsarkitekt Florian Steiner tycker att det är tråkigt att även pumphuset revs och dessutom olovligt.
– Det var en liten och vacker byggnad, men förvisso vandaliserat. Det borde ha gått att flytta den.
Steiner hade hoppats att SCA skulle ha tagit ett större ansvar för den historiska sågverksepoken.
– Nu är hela epoken raderad. Det är tragiskt. Om byggnaderna underhållits i tid så hade de kanske gått att rädda, men till sist blir det en säkerhetsrisk.
Nu finns bara en byggnad kvar i området, men den har överlåtits till föreningslivet.
Att riva en byggnad utan lov är inte tillåtet och räknas som en överträdelse av plan- och bygglagstiftningen. Den som bryter mot det kan i de flesta fall räkna med att få betala en sanktionsavgift. I plan- och bygglagen står det att "Det är byggnadsnämnden som tar ut byggsanktionsavgift. Byggnadsnämndens rätt att ta ut byggsanktionsavgift är samtidigt en skyldighet. Nämnden måste ta ut byggsanktionsavgift om kriterierna för det är uppfyllda".
I Piteå finns ingen byggnadsnämnd utan den uppgiften tillfaller samhällsbyggnadsnämnden där Brith Fäldt (V) är ordförande.
– Det görs en utredning som sedan förmodligen blir ett tillsynsärende. Därefter är det upp till nämnden att besluta om avgift.
Spåren efter sågverksepoken blir allt färre?
– Det är tråkigt och det hade varit bra om en del av de här gamla byggnaderna hade säkrats i tid och bevarats, säger Brith Fäldt.