Ronja bygger bostadshus i Bergsviken

Ronja Lundgren, 18, trivs på Strömbackaskolans byggprogram. Nu bygger hon tillsammans med ett 20-tal elever nytt bostadshus för Pitebo i Bergsviken.

BYGGER KONTOR. Ronja Lundgren är en av 20-talet elever från Strömbackaskolans byggprogram som bygger hus i Bergsviken.

BYGGER KONTOR. Ronja Lundgren är en av 20-talet elever från Strömbackaskolans byggprogram som bygger hus i Bergsviken.

Foto: Maria Johansson

BERGSVIKEN2017-11-10 06:00

– Vi bygger det fjärde huset i området. Det har fyra lägenheter och ska stå klart under maj 2019, säger Tony Johansson, arbetsledare för det senaste elevprojektet vid Tryffelvägen i Bergsviken.

Han berättar att det är elever i årskurs två och tre som bygger. En av dem är Ronja Lundgren, 18. När PT besöker byggplatsen är hon inne i projekt som handlar om att bygga nytt mobilt kontor för elevbyggena och hon deltar också i hyreshusbygget.

– Kontoret ska kunna flyttas runt till olika elevbyggen, säger Tony Johansson.

Ronja Lundgren valde byggprogrammet eftersom hon tycker om att jobba praktiskt.

– Att vara snickare är mer än att spika, säger hon.

Efter studenten hoppas hon på arbete inom byggbranschen. På sikt utesluter hon inte att hon läser vidare.

– Jag läser också högskoleförberedande ämnen som engelska och svenska och kanske läser jag vidare vid LTU. På sikt kan jag tänka mig att bli arbetsledare, projektledare eller civilingenjör. Att få jobba med byggkonstruktioner är lockande, säger hon.

Hittills har eleverna hunnit gjuta grunden. Nu pågår arbete med att gjuta väggarna. Tony Johansson och Lars Eriksson, lärare vid byggprogrammet, förklarar att eleverna får lära sig att bygga från grunden.

– Vi tar inte in prefabricerat med undantag av taktstolar. Detta är ett rent lösvirkesbygge, säger Lars Eriksson.

Han förklarar att årskurs tre varvar utejobbet med teoridagar torsdag och fredag. Tvåorna är ute på bygget onsdagar och torsdagar.

– Både tvåor och treor jobbar tillsammans. Då kan de lära sig av varandra, säger Lars Eriksson.

Frågan är om ett elevbygge tar längre tid än om en byggfirma satt upp huset?

– Tidsplanen är satt till ett och ett halvt år vilket betyder att det här bygget tar ett halvår längre än ett ordinärt. Men vi tar inga genvägar. Vi har ingen byggstress som det kan vara vid andra projekt. Vi får in alla moment. Här bygger vi på riktigt, säger arbetsledaren.

Han säger att samarbetet med Pitebo fungerar bra och att Piteåföretagen är bra på att ta emot de elever som vill praktisera. Praktiktiden är sex veckor.

– Tidigare ville byggföretagen enbart ta in erfaret folk, men i dag är de helt öppna för att ta emot praktikanter. Och har eleverna vilja och intresse för de flesta arbete efter utbildningen, säger Lars Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!