Nya sätt att resa tack vare tekniken

På första resorna var en tegelstenstjock bok med hela Europas tågtidtabeller oumbärlig. I dag har guideböcker och romaner bytts ut mot pocket wifi, Google earth och nedladdad läsning i mobil och surplatta. På senare år har Kristina och Lars-Erik Englund lagt in en överväxel i att resa – och tekniken har underlättat en hel del.

På resa. Englunds framför ett Joshua Tree i Joshua Tree. De bjuder också på bilder från sina resor i den kopplade artikeln.

På resa. Englunds framför ett Joshua Tree i Joshua Tree. De bjuder också på bilder från sina resor i den kopplade artikeln.

Foto:

Bergsviken2017-06-30 11:01

Ett av deras senaste Instagraminlägg lyder: ”Det var några skakiga dagar efter Köpenhamn då vi befann oss i reselimbo. Men nu är nästa resa bokad, puh! Träningsresa till Rhodos”.

Kristina och Lars-Erik Englund har alltid gillat att resa, båda gjorde till exempel minnesvärda långresor över Atlanten som barn. USA är också ett land de tillsammans återvänt till många gånger.

– Tekniken har underlättat resandet mycket de senaste åren. Både när det gäller att göra research, få tips och läsa betyg på boenden och restauranger – till att man kan boka hela resor och ta med sig wifi i byxfickan, säger Kristina.

.

Deras första gemensamma resa gick till Skottland. Genom hällregn turistade de på budgetvis med motorcykel och tältnätter.

Klarar förhållandet en sådan strapats finns där något värt att hålla fast vid, resonerade de.

Nästa resa blev en tågluff genom Europa. Det var då tegelstenen med tågtidtabellerna var en trogen följeslagare, liksom en guidebok i tågluffning.

– Då bläddrade man fram och tillbaka bland de lövtunna sidorna, och fick fråga folk om hjälp. Nu skriver man in platsen man är på och platsen man vill ta sig till i telefonen och får alternativ på resvägar. Det var lite mer strapats på den tiden, säger Lars-Erik.

.

Intresset för att resa har alltid funnits. Kristina säger att det handlar om att vara nyfiken, att vilja se vad som finns bortom hörnet.

– När man reser får man en annan bild av världen än den man läser om eller ser på tv. Jag letar efter något mer än sol och bad och gillar kultur och god mat. Vi har rest med barnen sedan de var små och testat både husvagnsliv och chartersemestrar, det behöver inte vara så märkvärdigt, det är härligt att bryta vardagen, säger hon.

Eftersom både Kristina och Lars-Erik valt att studera som vuxna stod resandet på sparlåga under några år. I dag ser livet annorlunda ut och deras två barn är vuxna – men hänger ändå gärna med på föräldrarnas resor och uppskattar ungefär samma saker.

.

Familjen har till exempel firat tre jular i Florida tillsammans.

Faktum är att Kristina och Lars-Erik återvänt till USA ett tiotal gånger.

– Vi gillar att åka bort vintertid och vill man ha värme får man flyga ganska långt. Florida är bra samlingspunkt för familjen. Miami är lite av en favorit, jag trodde inte att jag skulle gilla det så mycket, men området kring South beach har utvecklats och förändrats en hel del och där finns sevärd konst och ett betydligt rikare kulturliv än tidigare, säger Kristina.

– Jag har jobbat i Kina i några år och där har det tagit lång tid att förstå kulturen, i USA känner man sig mer hemma, med både språket och kulturen. Människorna man möter är extremt trevliga, även om Trump har mattat suget lite, säger Lars-Erik.

De brottas båda två med vad man som resenär väljer att stödja.

– En regering som är på väg åt fel håll kan göra att man inte väljer att resa till det landet i första hand, men samtidigt drabbas lokalbefolkningen om turisterna uteblir. När vi reser försöker vi äta på lokala restauranger, till skillnad från all inclusive-resor där alla pengar stannar på hotellområdet. Uber kan vara tveksamt, men ibland kan jag känna att det är lite upp till lagstiftarna och vi välkomnar till exempel flygskatten. Det finns inga enkla svar på hur man ska tänka, säger Kristina.

.

Ett stopp på en av deras USA-resor var Anna-Maria Island, en ö på Floridas västkust, som snabbt blev en ny favorit.

– Stränderna är otroligt fina och det fanns nästan ingen biltrafik. Ön har i stort sett inga kedjor, utan har satsat på familjeägda restauranger. När cykeluthyraren lämnade av våra cyklar frågade vi efter lås. ”Nej, här behöver man inte låsa någonting”, svarade han. ”Om något försvinner fäller vi bara upp broarna och letar rätt på det!” Det var en härlig kontrast till storstäderna, säger Kristina.

– Jag var ute och sprang någon morgon och det är så mycket snäckor efter stränderna att det låter som om man springer på nysnö, säger Lars-Erik.

.

Att hyra cykel via Citibike är något de ofta gör. Att själv trampa runt är ett enkelt sätt att transportera sig på. För längre sträckor använder de Uber och Lyft via appar.

– Vi väljer ofta att dela resan med andra. Det kan bli lite omvägar, men vi har ju gott om tid och räknar det som extra sightseeing. Man kommer till områden som man inte skulle ha sett annars och så träffar man många intressanta människor. Vi var i San Diego innan valet och det var intressant att prata politik under tiden, säger Kristina.

.

När de tidigare rest i USA har de köpt kontantkort till mobiltelefonerna, men tycker att det varit ganska krångligt.

Att använda sig av pocket wifi, alltså ett bärbart nätverk som man kan koppla upp flera telefoner till, är något de använt sig av de senaste åren.

– Hur beroende man är av teknik beror lite på vart man är, men i stadsmiljö är det toppen och det underlättar att man numera slipper roamingavgifterna i Europa. I Tokyo är det sällsynt med fritt wifi och där krävde deras system med gatuadresser nätverk för att vi skulle hitta. Delvis frågade vi oss fram, men många pratade engelska väldigt dåligt, även om de är otroligt artiga, säger Kristina.

.

Under andra svängen till Japan hade de beställt ett pocket wifi som väntade i hotellreceptionen. Det användes hela resan och postades i ett förfrankerat kuvert på flygplatsen.

Senare köpte de ett eget pocket wifi inför en USA-resa.

– Tekniken har verkligen gjort sitt för resandet, på flera sätt. Nu behöver man inte gissa hur många pocketböcker man hinner läsa, eller ta magasin i handbagaget. Nu kan man ladda ner e-böcker och via bibblan får man tillgång till Pressreader där man kan ladda ner massa olika tidningar och så man se Netflix offline, säger Kristina.

Att göra research inför en resa är en stor del av nöjet för henne.

– Jag använder mig mycket av Instagram, jag tilltalas av bilder och det är lätt att klicka sig vidare via olika taggar, säger hon.

.

Ibland bor de på hotell, men föredrar hus eller lägenhet som de hyr via Airbnb.

– Det är skönt när vi reser hela familjen och det underlättar att ha tillgång till tvättmaskin och kök om man ska vara borta lite längre. Sedan ger det ett mervärde att se hur vanligt folk lever. Det brukar fungera bra, bara man läser recensionerna som boendet fått och kollar läget på huset via Google earth, säger Kristina.

Själv gillar hon boenden med en personlig touch.

– I San Fransisco bodde vi i ett fantastiskt hus som ägdes av en konstnär. Det var inte lyxigt, men charmigt och här och där i huset fanns konstinstallationer. När vi kom hade han plockat in plommon från trädgården till oss. Och i nationalparken Joshua Tree bodde vi i huset ”Modernist jewel” med fantastiskt med utsikt från bakgården. Vår favorit var utebadkaret, det var magiskt att ligga i ett varmt bad och kolla in stjärnhimlen. Men uteduschen med utsikt över klipporna var också en speciell upplevelse.

.

Med tiden har även dokumentationen av resorna förändrats.

– När vi tågluffade turades vi om att skriva resedagbok. När Blogger kom var Lars-Erik mycket i Kina, så det blev ett enkelt sätt att uppdatera familj och släkt med bilder. Det var så fröet till vårt Instagramkonto Englunds resor föddes. Där kan vi publicera resebilder så mycket vi vill, säger Kristina.

Fotograferar gör de digitalt och det är ordning och reda bland bilderna. När Kristina vill visa ett foto från ett speciellt resemål tar det bara några sekunder innan ett utsnitt av Tokyo, Miami eller Köpenhamn syns på surfplattan.

Men vad är det allra bästa med att resa? Lars-Erik säger att det är att komma hem.

– Det är då jag inser hur bra vi har det. Om jag paddlar kajak här hemma och blir törstig kan jag dricka direkt från vattnet. Hur många platser kan man göra det på?

Tips till resan

Vem: Kristina och Lars-Erik Englund, 48 år respektive 52 år.

Familj: Vuxna barnen Elin, 25 år, och Anton, 21 år.

Drömresemål: ”Man har ju en lista med ställen, och den förändras med tiden men jag är sugen på Sydafrika”, säger Kristina. ”Och Australien”, fyller Lars-Erik i.

Nästa resa: Träningsresa till Rhodos i höst.

Kristinas bästa resetips: ”Hörlurar med brusreduktion, de är magiska vid långflygningar – och stödstrumpor.”

Lars-Eriks bästa resetips: ”Ha rena underkläder och tandborste i handbagaget. Efter en uppfräschning på toaletten när man kommer fram känns allt hundra procent bättre.”

Om att planera: Läs på om olika aktiviteter innan resan så att ni har förslag på saker att göra efter olika humör och väder. Man behöver absolut inte ha som mål att göra allt på listan men med den slipper man göra research på plats när det börjar regna och kan fokusera på upplevelser istället. Ska man göra turistattraktioner – kolla om det går att förboka! Och gapa inte över för mycket, försök njuta av det du gör istället.

Om weekendresor: Där tittar vi extra mycket på avgångstider och väljer vi mellan några olika blir det resan som ger mest tid på plats. Krakow, Riga och Tallinn är jättefina städer för weekendresor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!