Fyrverkerier kan göra hundar livrädda

Många firar in det nya året med nyårsfyrverkerier. Människor tycker ofta att det är festligt, men för skotträdda hundar kan det bli rena mardrömmen.

”Jag brukar dra för gardinerna och sätta på musik för mina hundars skull. Ge hunden ett tuggben också, att tugga är ett sätta att göra sig av med oro”, säger Yvonne Fång, hundpsykolog och instruktör.

”Jag brukar dra för gardinerna och sätta på musik för mina hundars skull. Ge hunden ett tuggben också, att tugga är ett sätta att göra sig av med oro”, säger Yvonne Fång, hundpsykolog och instruktör.

Foto: Kenny Johansson

BERGSVIKEN2015-12-30 21:32

Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 780 000 hundar är skotträdda, enligt Svenska kennelklubben. När fyrverkerierna drar i gång är det många hundar som skakar av rädsla, vägrar äta, ligger och trycker i mörka hörn eller rent av flyr i panik. Yvonne Fång, hundpsykolog och instruktör som driver Hundvis hundskola, har egen erfarenhet av skotträdda hundar och träffar många hundägare som upplever nyårsafton som problematisk. Även om en hund inte har visat någon rädsla tidigare kan det komma plötsligt.

– Det är många gånger överraskningen som gör hundarna rädda och djurrädsla sitter ofta i länge. Det är många steg mellan hundar som blir rädda och hundar som blir chockade, men chockade hundar kan behöva en efterchocksbehandling, säger hon.

Då gäller det att på bästa sätt minska hundens rädsla och oro. Annars är risken att hunden utvecklar rädsla även för andra ljud.

Aktivera hunden

På nyårsafton gäller det att tänka på att inte medvetet utsätta djuren för fyrverkerier. Yvonne Fång råder hundägare att se till att aktivera hunden mycket innan, se till att rasta hunden i god tid och åk till ett lugnare ställe om det är möjligt. Lämna heller ingen hund ensam, särskilt inte om de är rädda. Det går också att vänja hunden med att ha fetvadd i öronen för att dämpa ljudet.

– Jag brukar dra för gardinerna och sätta på musik för mina hundars skull. Det går också att ställa i ordning ett speciellt rum att vara i för att de ska ha mindre yta att röra sig på. Ge hunden ett tuggben också, att tugga är ett sätta att göra sig av med oro, säger Yvonne Fång.

Det finns receptfria orosdämpande mediciner och doftferomoner, som finns som spray, halsband och doftavgivare som sätts i vägguttaget, som har en lugnande effekt och kan kapa de värsta topparna av rädsla. Det ger dock bästa effekt om feromonerna börjar användas någon vecka innan, förklarar Yvonne Fång.

Hunden måste rastas

Extra problematiskt blir det när folk inte väntar med fyrverkerierna till tolvslaget.

– Det kan börja långt i förväg och då är det svårt att anpassa eftersom hunden måste ut och rastas. Se till att utrustningen sitter fast och att det är i gott skick. Trä kopplet ordentligt kring handleden för om hunden blir riktigt rädd vill de fly. Ofta springer hundar bort i samband med nyårsfirandet och då finns risken att det inträffar en olycka med hunden.

En hund kan också bli rädd om en annan hund eller människa visar rädsla.

– Om hunden märker att du är rädd är risken att du överför rädslan. Hundar är otroligt duktiga på att tolka signaler så försök att hålla dig lugn och ge hunden lugnande signaler. Som att gäspa till exempel, eller titta bort från hunden.

Träna i förväg

Yvonne Fång tipsar om att träna förebyggande och lära hunden åstadkomma ljud själv för att vända det negativa till något positivt.

– Lägg en köttbulle eller godis i en låda eller kastrull med lock på och olika saker i som skramlar. Det går att öka antalet saker som skramlar successivt för att vänja hunden med ljuden, säger Yvonne Fång.

Ett alternativ är att lägga godis i en ballong och blåsa upp den lite. Det finns också cd-skivor med inspelade raketljud som det successivt går att vänja hunden med. Förebyggande åtgärder bör dock införas flera veckor innan nyårsafton. Är problemen allvarliga bör hundägaren i god tid ta med sin hund till veterinär för eventuell medicinering.

Men det är inte bara hundar som kan vara skotträdda, det gäller även andra husdjur och vilda djur. För de som exempelvis har rädda katter bör se till att katten är inomhus när firandet drar i gång, råder Yvonne Fång.

Regler om fyrverkerier

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna.

Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!