Frittepyssel med krympande plast

På minuter blir flortunna plastark till små hårda konstverk. Tolvmansskolans fritids visar hur man pysslar med krympande plast.

Semla Jonsson åk 2 
Kristina Lundberg

Semla Jonsson åk 2 Kristina Lundberg

Foto:

BERGSVIKEN2015-11-01 22:47

Skolan är slut och det är dags för fritids på Tolvmanskolan i Bergsviken. De barn som valt att delta på veckans pyssel har samlats i klassrummet för att måla, klippa och skapa saker av materialet krympande plast.

Vid det ena bordet skickar Celine Rönnquist, Agnes Granström och Molly Björkman de olika färgpennorna mellan sig och sätter direkt igång med att skapa.

– Det är viktigt att man tänker ut vad man ska göra innan man börjar, förklarar Selma Berggren, och fortstätter att berätta att hon tänker göra några olika nyckelringar med namn.

Veckans pyssel

Varje vecka pysslar man, varannan vecka byter man tema. Just nu håller man på med krympande plast. Plasten som är tunnt som papper när man kan köper det finns i blankt, matt, vitt, svart och ibland även i olika färger.

Man kan sen måla med vanliga färgpennor på den matta sidan eller måla med tusch som fastnar på plast.

När man är nöjd med sin design krymper man den i en vanlig ugn eller med hjälp av en värmepistol.

Bitarna krymper till en tredjedel av orginalstorleken och blir några millimeter tjocka. Perfekt att göra små konstverk som blir smycken, nyckelringar eller kylskåpmagneter.

– Om man vill göra hål måste man göra det innan man kör den i ugnen, förklarar fritidspedagogen Kristina Lundberg. Hon hjälper till att stansa hål med hålslagen. Efter krympningen i ugnen blir hålslagshålet bara två millimeter.

En regel för att få vara med och pyssla är att man bland annat alltid måste göra färdigt. Blev förra veckans pyssel inte klart, så gör man det klart innan man börjar på någonting nytt.

– Man samlar de som är på fritids, och så får vi önska vad vi ska göra och vad vi ska för fredagsmellis berättar Celine Rönnquist.

Sedan gör man en planering där man till en viss del utgår från barnen önskemål.

– Vi försöker lära barnen att lägga ner ordenligt med tid på det man gör, så att man blir nöjd, berättar Kristina Lundberg, och förklarar att man på det sättet kan göra mer avancerade pyssel när det får ta den tid det tar att blir klar.

130 grader

Det är dags att köra in några av bitarna i ugnen.

Efter en minut krullar bitarna i ugnen ihop sig, och ett tag tror man att det bara kommer att bli plastskrynkel av alltihop. Sen rätar bitarna ut sig och lägger sig platt, krympta och fina.

Krympande plast

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om