Finansmannen Roger Akelius har köpt upp en mängd skogsfastigheter över hela landet via sitt bolag Akelius skog. I Bergsviken äger han flera skogsområden som redan avverkats efter tillstånd av Skogsstyrelsen.
Den infekterade striden som pågår just nu gäller ett skogsområde på 2,8 hektar som ligger i nära anslutning till våtmarken Ängesviken.
Föreningarna Norrbottens ornitologiska förening och Birdlife Sverige anser att skogen bör bevaras eftersom den är viktig för flera rödlistade fågelarter – bland andra talltita och järpe.
Akelius fick dock tillstånd att avverka i området av Skogsstyrelsen och föreningarnas överklagan avslogs.
"Mark- och miljödomstolen bedömer sammantaget att det inte framkommit anledning att göra ytterligare artspecifik utredning i ärendet eller vidta andra åtgärder med hänsyn till skyddet av vilda fåglar", skrev domstolen i sin dom.
Norrbottens ornitologiska förening och Birdlife Sverige var inte nöjda med beslutet och vände sig till nästa instans – mark- och miljööverdomstolen.
Där krävs det prövningstillstånd för att ett ärende ska tas upp igen och det beviljades för fågelföreningarnas överklagan om avverkningen i Bergsviken.
– Vad jag förstår är det ganska svårt att få prövningstillstånd till mark och miljööverdomstolen. Men jag var väl ändå inte riktigt så överraskad, det hade varit mer överraskande för mig om det inte hade tagits upp, säger Tomas Carlsson.
I överklagan förtydligade man en del punkter som mark- och miljödomstolen slagit ned på.
– Det var lite tillägg och förtydliganden utifrån den tidigare domen. De argument som man hade där tryckte vi lite mer på, säger Carlsson.
I vissa fall kan domar i mark- och miljööverdomstolen bli prejudikat och vara vägledande för liknande fall.
– Det är det som är meningen. Vi vill få fram tydligare riktlinjer hur man ska förhålla sig till skydd av arter i skogen. De gäller inte bara Akelius, det handlar om skogsbruket över huvud taget. Vi tycker inte det är hållbart med ett skogsbruk där livsmiljöer försvinner och vanliga arter blir ovanliga och ovanliga arter blir ännu ovanligare, säger Tomas Carlsson.
Föreningarna är speciellt kritiska till Skogsstyrelsens handläggning av ärendet.
– De har inte riktigt uppfyllt de krav som vi tycker redan finns i lagstiftning och rättspraxis. Man måste utreda sådana här frågor bättre. Det vi tar upp i överklagan finns redan i domar från EU och mark- och miljööverdomstolen som pekar i den här riktningen så det gäller att ta konsekvenser och börja agera efter det, säger Tomas Carlsson.
Skogsstyrelsen avvisar kritiken från fågelföreningarna.
– Skogsstyrelsen är en myndighet som är opartisk och bara prövar enligt lag. Vi kan inte lägga in tyckande för då gör vi tjänstefel. Vi kan bara gå på den träiga fyrkantighet som lagen är, säger Helena Eriksson, tillförordnad distriktschef på Skogsstyrelsen.
Hon håller inte med om att myndigheten har gjort en dålig utredning av avverkningsärendet i Bergsviken.
– Utredningsmässigt har vi följt precis alla våra rutiner och lite till skulle jag till och med säga. Det finns inga brister i hur vi har utfört handläggningen och utredningen, den är komplett. Ibland tar man upp ett ärende som kan vara vägledande både för myndigheten men även för skogsbruk och ideell naturvård. Det är bra att det prövas, det behövs en tydlighet, säger Helena Eriksson.
Företrädare för Akelius skog vill inte kommentera rättstvisten.