Familjen köpte både laddhybrid och elbil

Simon och Jenny Persson i Bergsviken köpte både laddhybrid och elbil förra året. Genom skattesubventionen fick de en laddbox för halva priset – nu drömmer de om solceller också.

Simon och Jenny Persson, här med dottern Rut Persson, investerade i både laddhybrid och elbil förra året. "Vi är jättenöjda."

Simon och Jenny Persson, här med dottern Rut Persson, investerade i både laddhybrid och elbil förra året. "Vi är jättenöjda."

Foto: Joel Gustafsson

Bergsviken2022-01-24 20:00

Efter att ha kört en hybridbil från Toyota i ett antal år ville Simon och Jenny Persson i Bergsviken ta nästa steg bort från fossildrift och bytte därför till en laddhybrid från Volkswagen under hösten.

– Vi ville ha en stor bil med dragkrok och valde därför en laddhybrid, säger Jenny Persson.

Strax därefter fick paret behov av en ny "andrabil" och beslutade att köpa en begagnad elbil. En Renault Zoe.

– Vi har blivit riktiga elbilsentusiaster. Jag ser bara fördelar med dem. Jag pendlar med elbilen mellan Norrfjärden och Bergsviken och man skulle lätt kunna ta sig 20 mil med den utan att ladda, säger Simon Persson.

undefined
Dottern Rut Persson älskar att hjälpa till med laddningen.

Bilarna går att ladda i vanlig elkontakt, men efter att ha läst alla rekommendationer beslutade paret att installera en laddbox i garaget. Valet föll på Pite energis lösning och kostnaden landade på ungefär 8 500 kronor efter 50 procent skatteavdrag.

– Det är skattepengar som jag gladeligen ser används till sådana här ändamål. All konsumtion är dålig för miljön, men det här är mindre dåligt i alla fall, säger Simon Persson.

Deras hus är säkrat med 16 ampere vilket är gränsfall – två gånger har huvudsäkringen gått.

– Om golvvärmen går på högtryck och sedan slår man på spisen så blir det för mycket. Vi har löst det genom att ladda bilen på natten, säger Simon Persson.

De överväger nu att antingen installera en lastbalanserare som sänker effekten i boxen eller att säkra upp till 20 ampere.

– Lastbalanserare kostar några tusenlappar, men det kan vara värt det. Det kostar också att säkra upp.

Men att ladda bilarna på natten är något paret kommer fortsätta med hursomhelst. 

– Vi har rörligt timavtal. Det innebär att vi betalar för den faktiska kostnaden timme för timme. På natten sjunker priset till hälften, säger Simon Persson.

Han startar laddningen via en app.

– Laddhybriden tar drygt två timmar att ladda och elbilen ungefär fem timmar.

undefined
Paret drömmer om solceller och har bland annat tagit in ett antal offerter som landat på drygt 100 000 kronor.

Paret drömmer nu om att installera solceller på hustaket. Då kan de ladda bilen dagtid utan kostnad.

– Vi har tagit in ett antal offerter och strax över 100 000 kronor får man vara beredd att lägga ut på ett nyckelfärdigt system. Vi har perfekt söderläge så det vore verkligen gynnsamt, säger Simon Persson.

Men än får det vänta.

– Alla pengarna har gått på att finansiera elbilen och tvättstugan vi renoverar, säger Jenny Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!