Eleverna sätter fokus på metoo

Genom att prata öppet om sexuella trakasserier har oönskade kommentarer och blickar försvunnit. Årskurs 6 på Bergsviksskolan vill inte att metoo-debatten ska tystna.

Betydelse. Klara Bergvall och Moa Berggren tycker det är viktig att debatten inte tystnar.

Betydelse. Klara Bergvall och Moa Berggren tycker det är viktig att debatten inte tystnar.

Foto: Joel Gustafsson

BERGSVIKEN2018-02-14 20:45

Åhörarna i den fullsatta gymnastiksalen på Bergsviksskolan sitter knäpptysta när flickorna läser upp kommentarer som riktats till dem eller någon i deras närhet.

"Jävla hora", "Hon är ju platt", "Hon har fett stora", "Jävlar vilken snygg röv", är några av kommentarerna.

Rörelsen metoo skakade om hela världen genom att belysa hur sexuella trakasserier genomsyrar hela samhället. Problemet är inte förbehållet vuxenvärlden, utan så långt ned som i mellanstadiet har eleverna fått ta emot oönskade blickar och kommentarer.

– Innan vi började prata om det här har tjejerna fått mycket kommentarer om sina kroppar. Om brösten, rumpan och kurvor. Vi känner bara, får man inte vara sig själv? säger Tyra Hofslagare.

Årskurs 6 på Bergsviksskolan har vänt ut och in på begreppet sexuella trakasserier under sitt tio veckor långa projektarbete med fokus på metoo. I onsdags visade eleverna upp en del av arbetet genom musik, filmer, affischer och presentationer. Ingen lämnades oberörd, inte minst eleverna själva som ställde sig på scenen för ett viktigt, men också känsligt ämne.

– Det här är inte något vi ska behöva skämmas över. Det här är allvarligt. Det är ett brott mot lagen, säger Tyra Hofslagare.

Eleverna vittnar om att kommentarerna försvunnit under arbetets gång.

– Vi skrev ned allt vi har fått höra och berättade det för killarna. Efter att de fick höra det blev det verkligen mycket bättre, säger Alma Hylander.

– Det har helt avtagit skulle jag säga. Inga mer kommentarer eller blickar, säger Tyra Hofslagare.

Isak Lavander beskriver resultatet av arbetet som en stor framgång.

– Efter att vi började prata om det här har vår klass blivit mer öppen och alla vågar dela med sig.

Redan innan arbetet beskrevs klasserna på Bergsviksskolan som otroligt välfungerande, men ändå visade det sig att problemet fanns. Med det i bakgrunden anser läraren Eva Norberg att alla skolor borde jobba med sexuella trakasserier.

– Det här borde vara ett ständigt återkommande arbete, inte bara när det kommer en hashtag som metoo, säger hon.

Eva Norberg tror att det funnits en rädsla inom skolvärlden att prata om de här frågorna med elever.

– Och vi känner oss fortfarande lite frågande till att ta upp det med de yngre eleverna. Jag tror att vi måste börja bryta det tabut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!