På måndagen låg annonsen ute på Fastighetsbyråns hemsida. Med ett utgångspris på 2,85 miljoner kronor var det före detta bönhuset med en total bruksyta på 410 kvadratmeter till salu.
I annonsen stod bland annat "Tillfälle att köpa en av Bergsvikens pampigaste byggnader" och vidare "Efter en förfrågan om ändring av detaljplan till att även kunna nyttja byggnaden för bostadsändamål har kommunen lämnat ett positivt planbesked vilket betyder att kommunen ställer sig positiv till en möjlig planläggning".
PT stämde träff med fastighetsmäklaren Stefan Bergstedt för en husesyn på tisdagsmorgonen, men väl på plats blev det nobben. Säljaren, EFS Bergsviken, hade sagt nej till en visning.
– Det finns redan ett positivt planbesked för ändrad användning, men kunden vill invänta kommunens besked om en detaljplaneändring av byggnaden. Det kan också vara så att det finns en presumtiv köpare, förklarade Stefan Bergstedt.
Ett par timmar senare hade Fastighetsbyrån tagit bort all information om bönhuset. På hemsidan stod kort och gott att "Den här bostaden är inte längre annonserad". Huruvida detta innebär att en försäljning är nära förestående är oklart. PT har sökt företrädare för EFS Bergsviken.
Det stora trähuset på 410 kvadrat vilar på torpargrund och innehåller nio rum i flera plan. Hörntomten på 1 767 kvadratmeter ligger på Svensbyvägen 24. Driftkostnaden är beräknad till cirka 69 000 kronor per år. För en presumtiv köpare öppnar sig stora möjligheter, men renovering är nog nödvändigt. Exempelvis är vissa fönster englasade.
Bönhuset invigdes som sagt den 22 mars 1914. Då samlades 500 personer för att höra dåvarande kyrkoherden Axel Sandin invigningstala. Huset fick en tillbyggnad 1978.
Sedan en tid står bönhuset tomt. EFS Bergsviken har tillsammans med EFS Storfors och Hortlax församling slagit sig samman i Tallhedskyrkan som invigdes i september. I en artikel den 20 augusti 2021 i den kristna tidningen Världen idag berättar samarbetsprästen Anna Olsson att de äldre som varit med och byggt upp respektive bönhus behövde tid för att bli redo att lämna det gamla för det nya, men att även de numera ser fram emot den nya kyrkan.
"Vi är noga med att ta hit minnessaker från de olika husen, som lampor, pinnstolar som målas om, predikstol och dopfunt" betonade Anna Olsson i Världen idag.