Biologisk mångfald skövlades för säkrare cykelväg

Piteå kommun hårdgallrade en strandnära lövskog under fåglarnas häckningperiod. Grova sälgar och alar har systematiskt sågats ned och ornitologen Lars Sandberg är bestört.– Vill man ha en biologisk mångfald kan man inte avverka värdefulla biotoper, säger han.

Enligt Piteå kommun röjdes gång- och cykelstråket för att människor ska känna sig trygga. 
"Gång- och cykelvägen skulle röjas efter önskemål som kommit in", säger Helén Eriksson, på Piteå kommun.

Enligt Piteå kommun röjdes gång- och cykelstråket för att människor ska känna sig trygga. "Gång- och cykelvägen skulle röjas efter önskemål som kommit in", säger Helén Eriksson, på Piteå kommun.

Foto: Joel Gustafsson

BERGSVIKEN2014-07-08 06:00

Vägen vid Bullerviken mellan Bergsviken och småbåtshamnen har varit omgärdat av tät lövskog dominerat av björk, sälg, al och rönn.

Förra veckan rullade en skördare ned och gallrade bort en stor del av skogen. Kvar var några skyddande dungar och ett antal träd vid strandkanten.

– Det är en skandal att Piteå kommun gör en sådan här avverkning. Det sker mitt under fåglarnas häckningstid. Dessutom är ett stort antal grova sälgar och alar nedhuggna. Sälgen är ett naturvärdesträd och ska lämnas, säger Lars Sandberg, ornitolog från Öjebyn.

Tidig blomning

Pollen och nektar från sälgen föder ett stort antal fåglar, insekter och fjärilar. Många insekter lägger sina ägg i veden och larverna blir sedan mat åt hackspetten.

– Vissa kanske kallar det sly, men den här biotopen är oerhört viktig för en stor mängd arter. Sälgen blommar tidigare än alla andra träd och ger liv åt nyvakna bin och humlor. Dessutom gynnar det mindre hackspett som har en klen näbb och behöver död lövskog, säger Lars Sandberg.

"Förödande åtgärd"

Piteå kommun motiverar sin gallring med att cyklister och fotgängare ska känna sig trygga.

– Det är fullkomligt obegripligt att kommunen tar en sådan förödande åtgärd i en fin biotop efter påstådda önskemål från medborgare. Det kan man tolka som att så fort man ringer in och känner sig otrygg så börjar kommunen avverka.

Nedsågade torrträd

Skördaren har lämnat djupa spår i marken och på flera ställen har maskinföraren lämnat en mycket gles kantzon mot vattnet. Lövträd i vattenbrynet har kapats och biologiskt viktiga torrträd har hamnat i virkeshögarna.

– Det var två torrstammar. Den ena var en stubbliknande sak mellan 1-2 meter, den andra var en död huvudstam med två grenar, säger Lars Sandberg.

"Strider mot FSC"

Piteå kommun är en av de första kommunerna som certifierade sig enligt Forest Stewardship Council, FSC. Till skillnad mot skogsvårdslagen ställer FSC högre krav på att skogsförvaltningen sker med hänsyn till miljö och sociala förhållanden.

– En miljömedveten kommun gör inte en sådan här huvudlös åtgärd. Att avverka naturvärdesträd strider mot FSC-certiferingen, säger Lars Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om