Tolvmans friskola i Bergsviken är en av flera skolor i Piteå kommun som deltar i den nationella utmaningen som NCFF (Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom) tillsammans med Svensk cykling står bakom. Tävlingen, som går under namnet "Gå och cykla till skolan", pågår i hela Sverige under september-oktober och vänder sig till elever från förskoleklass till årskurs 6.
Tips från förälder
Skolorna som deltar i tävlingen får själva välja vilka två veckor under perioden som de vill tävla. När PT besöker Tolvmans friskola är de mitt uppe i tävlingen.
- Jag fick ett mejl från en förälder som tipsade oss om tävlingen. Jag tyckte att det var en bra idé och efter samråd med personalen och föräldrarna anmälde vi oss, säger Kristina Lundberg, rektor och fritidspedagog.
Både elever och lärare är engagerade i tävlingen och de gör allt för att samla prickar.
- Det är jättekul att vara med i tävlingen, säger Vilma Hammarsten, 8 år, som brukar gå eller cykla till skolan.
Går en extra runda
Genom att gå, cykla eller åka kollektivt får eleverna en prick som ger ett poäng. Sträckan som de måste gå ska vara minst 500 meter. Flera av barnen som bor nära väljer att gå en extra runda på skolgården när de kommer på morgonen för att bidra till tävlingen.
- Barnen tycker det är roligt och de är väldigt engagerade, säger Kristina Lundberg.
Som mest kan skolan totalt få två prickar per dag. En för färdsättet till skolan och en för hemgången. Det finns tre olika färger på prickarna. Den gröna får skolan om eleverna går eller cyklar till och från skolan, den gula om de åker kollektivt med buss eller skoltaxi och en röd om de åker bil.
Aktiva lärare
Även lärarna är aktiva i tävlingen och bidrar med prickar genom att både gå och cykla till jobbet. En lärare parkerar till exempel sin bil på mataffärens parkering för att sedan gå sista biten till skolan.
Vem som vinner tävlingen får skolorna reda på vecka 50. Då redovisas resultaten. Eftersom skolans resultat delas med det totala antalet deltagande elever för att få fram ett medelvärde spelar det ingen roll om man är en liten eller stor skola. Eleverna vid Tolvmans friskola hoppas så klart på att de ska vinna de 15 000 kronorna som är första priset.
- Om vi vinner kommer pengarna att läggas på barnens årliga skolresa. Det skulle i så fall bli en extra bra skolresa, säger Kristina Lundberg.
Fotnot: Andra skolor i Piteå som är med: Bergsviksskolan, Långskataskolan, Norrmalmskolan, Pitholmsskolan och Solanderskolan.