Fixa smarriga semmel-plättar till fettisdagen

På tisdag är det äntligen fettis­dagen. Vi firar i förväg med att göra ett smaskigt alternativ.

Från receptet blir det ungefär fyra, fem plättar. Funkar bra att spara i kylen om det blir någon över.

Från receptet blir det ungefär fyra, fem plättar. Funkar bra att spara i kylen om det blir någon över.

Foto: Mari Gustafsson

Barnsidan2019-03-03 08:00

Handen på hjärtat, hur många gillar egentligen den klassiska semlan? Mandelmassan brukar inte vara en favorit. Men lugn! Så här i sportlovstider finns det gott om tid att fixa smarrigt fika.

Vi bjuder på bananplättar med kokosgrädde och mandelkräm.

.

Till plättarna:

1 banan

2 ägg

0,25 tsk bakpulver

3 msk mandelmjöl

(eller kokosflingor)

lite salt

lite kardemumma

olja till stekning

.

Till mandelkrämen:

1 msk mandelsmör

1 msk kokosolja

0,5 msk flytande honung

eller lönnsirap

1,5 msk mandelmjöl

.

Till servering:

vispad grädde eller

vispad kokosgrädde

.

Gör så här: Lägg ihop allt till plättarna i en bunke och mixa med mixerstav. Låt ­smeten stå fem minuter. Värm sedan olja i en stekpanna och stek plättarna på båda sidor på låg värme.

.

När du ska göra mandel­krämen börjar du att smälta kokosolja så att den blir flytande. Blanda sedan ihop med de övriga ingredienserna.

Servera plättarna med mandelkrämen och grädde.

Vips så har du fixat en semmelvariant på plättar!

.

Tips: Receptet på plättarna funkar jättebra som grund till vanligt mellanmål, eller frukost. Blanda till exempel i lite frysta blåbär efter att du mixat smeten. Eller servera plättarna med keso och rivet äpple!

Ha en smarrig fettisdag!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om