Handen på hjärtat, hur många gillar egentligen den klassiska semlan? Mandelmassan brukar inte vara en favorit. Men lugn! Så här i sportlovstider finns det gott om tid att fixa smarrigt fika.
Vi bjuder på bananplättar med kokosgrädde och mandelkräm.
.
Till plättarna:
1 banan
2 ägg
0,25 tsk bakpulver
3 msk mandelmjöl
(eller kokosflingor)
lite salt
lite kardemumma
olja till stekning
.
Till mandelkrämen:
1 msk mandelsmör
1 msk kokosolja
0,5 msk flytande honung
eller lönnsirap
1,5 msk mandelmjöl
.
Till servering:
vispad grädde eller
vispad kokosgrädde
.
Gör så här: Lägg ihop allt till plättarna i en bunke och mixa med mixerstav. Låt smeten stå fem minuter. Värm sedan olja i en stekpanna och stek plättarna på båda sidor på låg värme.
.
När du ska göra mandelkrämen börjar du att smälta kokosolja så att den blir flytande. Blanda sedan ihop med de övriga ingredienserna.
Servera plättarna med mandelkrämen och grädde.
Vips så har du fixat en semmelvariant på plättar!
.
Tips: Receptet på plättarna funkar jättebra som grund till vanligt mellanmål, eller frukost. Blanda till exempel i lite frysta blåbär efter att du mixat smeten. Eller servera plättarna med keso och rivet äpple!
Ha en smarrig fettisdag!