Den som spar han har ...

Hur självklart är det att ha egna pengar när man är 11 år? Många vet vad vecko- eller månadspeng är, men vad ska man egentligen ha den till? Och varför ska man ha egna pengar när mamma och pappa kan betala allting?!

Emil Lindbäck och Benjamin Looström.

Emil Lindbäck och Benjamin Looström.

Foto: Sanna Eriksson

BARN OCH PENGAR2013-11-17 20:21

Vi pratar med klass 5A på Strömnässkolan för att reda ut lite hur den här gruppen med elvaåringar tänker kring pengar.

Av klassens 23 elever är det 14 som får regelbunden vecko- eller månadspeng. Några fler får månadspeng än veckopeng. Resterande elever får pengar när de behöver eller vill.

Genomsnittet för flickorna som regelbundet får pengar är 147 kronor i månaden och för pojkarna 185 kronor i månaden.

Det är få som gjort upp med sina föräldrar om vad pengarna egentligen ska räcka till. Och när man frågar vad pengarna som de inte sparar går till svarar många godis, för tjejerna är det ofta kläder.

– Man lär sig av att ha veckopeng, så att man lär sig om pengar tills man blir större, säger Hedda Fabricius.

De flesta som får månadspeng säger att de gått över från veckopeng för att föräldrarna glömmer att ge pengen när det är ny vecka.

– Det viktigaste är att kunna köpa vad man vill, kunna gå på stan utan att fråga om lov när man ska köpa någonting man gärna vill ha, säger Emma Larsson.

– Ibland tar jag fram mina kvitton, och så går jag igenom vad jag köpt och kolla lite vad jag har gjort med pengarna. Ibland tänker jag att det här kanske inte var riktigt vad jag behöver, säger Amanda Sandström.

Att spara är grejen

Nästan alla i klassen sparar pengar. De som får vecko- eller månadspeng lägger ganska stor del av summan på sparande. Även de som får pengar vid behov eller lite då och då, uppger att de sparar.

Sparande i sig verkar vara mer vanligt än att spara till någonting specifikt, men det finns självklart undantag.

– Jag sparar till en resa, jag ska till Stockholm, och där finns det massor av butiker. Jag ska köpa kläder, säger Stina Pajala, säker på sin sak.

– Vi har redan köpt det vi sparade till, vi köpte ett tv-spel. Efter att man har köpt det, känns det lite som att man vill spara igen, berättar Olivia Lindbäck och tittar på sin tvillingbror Emil.

– Man vill ha pengar så att man kan köpa det man vill ha, inte spara för att få det, utan att man hela tiden har lite sparat för att kunna köpa om man blir sugen, fortsätter Olivia Lindbäck.

Spargris på rummet

De flesta sparar sina pengar hemma, i en spargris, kassalåda eller på ett särskilt ställe.

Ella Rönnbäck berättar att hon sparar för att köpa en dator.

– Jag hade inte så hög peng först, och sedan argumenterade jag i flera dagar, och gav goda anledningar, då höjde de pengen.

Många kopplar ihop krav hemifrån med att man får sin månadspeng och nämner saker som att städa sitt rum, göra läxorna, hämta posten och tömma diskmaskinen. Medan andra elever tycker att det är självklart att man ska hjälpa till hemma och inte ska behöva få betalt för det.

– Jag hjälper till hemma, men inte för att jag får månadspeng, berättar Benjamin Looström.

– Jag ger hela min månadspeng till WWF. Just nu är det tigrar, noshörningar och elefanter och sånt, mot skjuvskytte, berättar Hugo Jonsson.

Att spara pengar innebär för eleverna att man lägger pengarna på hög, men också att man kanske inte köper allt man får impuls att handla.

– Jag tycker att man kan tänka efter lite mer innan man handlar, att man tänker vad som egentligen är nödvändigt, avslutar Ellen Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!