Stugägarna rustar för sista striden

Det finns två alternativ. Antingen upphäver hovrätten tidigare beslut eller så ger husägarna upp och låter industrin bre ut sig i fritidsområdet.- Jag åker inte i åtta mil för att vara granne med industri, säger Karl-Erik Ekström som överväger flytt.

Margareta och Udo Offermann samt Karl-Erik Ekström drabbas av satsningarna på vindkraft. Prickarna på kartan visar hur 1101 vindkraftverk ska omge deras fritidshus.

Margareta och Udo Offermann samt Karl-Erik Ekström drabbas av satsningarna på vindkraft. Prickarna på kartan visar hur 1101 vindkraftverk ska omge deras fritidshus.

Foto: Josefin Strang

BÄNKERUDDEN2012-07-17 06:00

Bänkerudden är en sommarstugeidyll vid Bänkerträsk, på gränsen mellan Piteå och Älvsbyn. Cirka 15 hushåll finns i området.

Paret Offermann har byggt sitt hus från grunden. Mellan tallarna skymtar Bänkerträskets klarblåa vatten.

- Det här huset var vår dröm. Vi har investerat tid, känslor och pengar för att färdigställa det. När vi fick höra om planerna var den spontana känslan att man ville härifrån. Den djupa tillfredsställelsen i den här platsen var borta, säger Älvsbybon Margareta Offermann.

I horisonten har vindkraftverken börjat växa fram. Än är tystnaden central på Bänkerudden, men senast 2015 blir det ändring på saken. En bergtäkt ska öppnas fyra kilometer norröver i regi av Vännäsfirman Kaj Johansson Åkeri AB. De har också tillstånd att låta 100 lastbilar dagligen passera fram och tillbaka cirka 400 meter från paret Offermanns hus. Materialet från bergtäkten ska bygga upp Europas största vindkraftsanläggning, vilket innebär att 1 101 vindkraftverk snart omger Bänkerudden.

Väljer striderna
Kampen mot vindkraftsindustrin och bergtäkten har pågått i många år. Margareta och Udo Offermann samt grannen Karl-Erik Ekström har investerat tid och pengar i processen.

- Vi hade hittat miljön vi sökt och hann bara uppleva den i två år, sen small det. Visste vi detta hade vi aldrig gjort investeringen, säger Pitebon Karl-Erik Ekström angående fritidshuset.

Trion har kapitulerat inför faktumet att deras paradis ska bli ett industriområde för vindkraft. Nu kämpar de för att varje vindkraftsverk ska placeras så långt bort som möjligt, allt för att undvika störningar med ljus och buller.

Mest oväsen lär bergtäkten och dess lastbilstrafik stå för.

50 decibel får nå Bänkerudden dagtid, vilket motsvarar en ljudnivå på normal samtalston. Verksamheten får också pågå kvällar och helger, då med ljudnivå på 45 decibel samt 40 decibel nattetid.

Paret Offermann och Karl-Erik Ekström vill se en kompromiss där lastbilarna endast trafikerar Bänkerudden vardagar mellan klockan sju och fem. Dessutom vill de se en hastighetsbegränsning längs
vägen. Deras huvudsakliga argument är den detaljplan för Bänkerudden som kommunen antog i juni 2009. Där framgår bullerbegränsningar och att Bänkeruddens miljö ska behållas ostörd. Detta fick dock avslag i Mark- och miljödomstolen med argumentet att trafikolägenheter inte omfattas av detaljplanens störningsskydd.

- Jag vet inte hur mycket man orkar. Vi har inte gjort oss förtjänta av denna olycka på något sätt och vi har ingen att få råd eller hjälp ifrån, säger Margareta Offermann.

FAKTA Detta har hänt

År 2010 beviljade Länsstyrelsen tillstånd till täktverksamhet i Södra Brännträsk, fyra kilometer från Bänkerudden.

Kaj Johansson Åkeri AB får bedriva täkt av högst 1,5 miljoner ton berg fram till den 1 juli 2027. 100 lastbilar får transportera ut material från täkten varje dag.

Länsstyrelsens beslut har överklagats av paret Offermann och Ekström, östra Kikkejaures sameby och föreningen Kolerbygdens Landskapsskydd. Den 14 juni meddelade Mark- och miljödomstolen att samtliga klaganden avslagits.

Den senaste domen har i sin tur hittills överklagats av paren Offermann och Ekström. Nu ska Svea hovrätt avgöra om fallet ska tas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om