Swedbank-aktien tillhör dragloken på Stockholmsbörsen med kurslyftet i den inledande handeln på Stockholmsbörsen. Detta sedan Swedbanks vd Birgitte Bonnesen på en telefonkonferens konstaterat att det lugnade ned sig på bostadsmarknaden i mars efter ovanligt hög aktivitet i januari och februari.
– Marknaden är väldigt avvaktande nu. Vi ser en stabilisering av priserna och det tycker jag är bra, säger hon.
Den höga aktiviteten i början av kvartalet tror Bonnesen hänger samman med att affärer tidigarelades på grund av det skärpta amorteringskravet på högt belånade hushåll, det så kallade skuldkvotstaket, som infördes den 1 mars.
Men enligt Bonnesen är det viktigt att komma ihåg att detta till stor del var en psykologisk effekt, då väldigt få av låntagarna faktiskt påverkas av de skärpta amorteringskraven.
– Om man tittar på vår utlåning i mars så var det bara 1 procent som berördes av det här nya skuldkvotstaket, säger hon.
Swedbanks marknadsandel i nyutlåningen på bolånemarknaden låg under första kvartalet på cirka 24 procent, vilket är samma marknadsandel som banken har på den totala bolånemarknaden, inklusive befintliga lån, enligt Bonnesen.
För Swedbank är det ett lyft jämfört med i fjol, då banken växte mindre än marknadstillväxten på cirka 7,5 procent. Bonnesen räknar med att bolånemarknaden totalt i år kommer att växa något mindre än i fjol.
Swedbanks så kallade bolånemarginal, det vill säga det som banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor i bolåneaffären, var enligt Bonnesen stabil jämfört med året före.
De så kallade utmanarna på bolånemarknaden ser hon inte som något hot.
– Det är intressanta initiativ som vi ser, säger hon.
Hon tillägger att Swedbank erbjuder betydligt mycket mer än bolån för sina kunder än de nya nischade aktörerna.
– Det som är viktigt att förstå är att vi är en bank med sju miljoner kunder i fyra länder. Vi lånar ut till människor som ska skaffa eller byta bostad genom hela livet, säger hon.
– Vi har olika löptider, men du kan också få lånelöfte hos oss och du kan låna mer på din bostad. Alla de här delarna är viktiga, tillägger hon.
Hon påminner även om att utmanarna inte följer samma regelverk som storbankerna när det gäller licensierade bolånerådgivare, resolutionsavgifter och krav på likviditet och kapital.
Swedbanks utlåning till nyproduktion av bostäder och så kallade bostadsutvecklare är begränsad, vilken den alltid har varit, enligt Bonnesen. Hon hoppas att inbromsningen på denna del av byggmarknaden ska utmynna i att det byggs mer billiga bostäder.
– Så att vanliga människor kan flytta och få någonstans att bo, även i storstäderna. (TT)