Forskarträff i Baktsjaur

Ett tiotal forskare, professorer och lärare av olika nationaliteter och som i sin dagliga gärning verkar på yrkeshögskolor har den här veckan varit samlade i inlandsbyn Baktsjaurs byastuga för diskussioner under ämnet "Yrkesutbildning och kultur".

Ett tiotal forskare, professorer och lärare av olika nationaliteter har den här veckan varit samlade i Baktsjaurs byastuga  för diskussioner och erfarenhetsutbyte under ämnet "Yrkesutbildning och kultur". Mannen som sett till att locka de utländska gästerna till konferens i Baktsjaurs byastuga är Antoni Lindgren (fjärde från höger ), Baktsjaursbo,  som  till vardags är lektor och docent i sociologi vid Luleå universitet.

Ett tiotal forskare, professorer och lärare av olika nationaliteter har den här veckan varit samlade i Baktsjaurs byastuga för diskussioner och erfarenhetsutbyte under ämnet "Yrkesutbildning och kultur". Mannen som sett till att locka de utländska gästerna till konferens i Baktsjaurs byastuga är Antoni Lindgren (fjärde från höger ), Baktsjaursbo, som till vardags är lektor och docent i sociologi vid Luleå universitet.

Foto: Nils Widman

BAKTSJAUR2008-09-20 06:00
Under fyra dagar har forskare och lärare från förutom Sverige även Tyskland, Schweiz, Norge och Finland gästat byn Baktsjaur i Norrbottens inland för att diskutera, samla intryck och utbyta erfarenheter med varandra.
De församlade forskarna tillhör ett ideellt nätverk som på engelska kallar sig "Vocatinal education and culture, european perspectives" som bildades redan 1993.
Utbyter erfarenheter
Gruppen träffas årligen då man i form av uppsatser och diskussioner utbyter erfaren-
heter kring yrkesutbildning ur historisk, sociologisk och kulturellt perspektiv.
Mannen som sett till att forskarna i sin träff i år samlats i just lilla Baktsjaur är Antoni Lindgren. Antoni är Baktsjaursbo men till vardags lektor och docent i sociologi vid Luleå universitet. Det universitet som också är medarrangör till årets träff.
- Det är självklart trevligt att vi kan hålla årets konferens här i min hemby, säger Lindgren som varit med i nätverksgruppen i många år och som tycker träffarna och gemenskapen på många sätt är givande.
- Vi är en grupp där man lär av varandra och på ett informellt och öppet sätt diskuterar vad som händer och borde hända inom yrkesutbildningen, säger Antoni Lindgren, som under veckan förstås också sett till att ordna både studiebesök och naturutflykter för sina utländska gäster.
Låg status
Lindgren berättar att just yrkesutbildning som ämne har en ganska låg status inom forskningen i vårt land, där utbildningsformen ju sedan länge är integrerad i gymnasiet.
- I exempelvis Tyskland är statusen på forskning runt yrkesutbildning mycket högre än här hemma, säger han.
Årets work-shop i Baktsjaur är en så kallad "lågkostnadsträff". Något som dock inte blir fallet när gruppen ska träffas nästa år i Zürich i Schweiz. Då handlar det om en stor konferens med över hundra deltagare.
- Då utökas deltagarskaran med forskare från både England och USA så då skulle nog inte vår byastuga här i Baktsjaur räcka till, säger Lindgren med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om