Byastugan - en trivselplats i Baktsjaur

I byastugan i Baktsjaur är det nästan alltid något på gång.Inte minst på sommaren, för då är det sommarkafé i byastugan som blir en träffpunkt för bybor, hemvändande semesterfirare och förbipasserande turister.- Det har varit folk här hela tiden, mer eller mindre, säger Lilian Lindgren.

Loppis lockar. Besökarna på sommarkaféet i Baktsjaur har haft chans att fynda bland föremålen på loppmarknaden.

Loppis lockar. Besökarna på sommarkaféet i Baktsjaur har haft chans att fynda bland föremålen på loppmarknaden.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

BAKTSJAUR2009-08-04 06:00
Varje dag, vardag som helgdag, från början av juli har byastugan i Baktsjaur stått öppen. Våffeljärnet har gått varmt, besökarna har varit många.
- Både bybor och turister har kommit hit. Vi hade bland annat ett gäng Pitebor på besök, de var på hemväg från Lycksele och hade försökt hitta någonstans att fika, men inte ens i Malå fanns det något öppet. Men när de kom hit kände de att det luktade mat och stannade, berättar Lilian.
Det är inte enbart fika-sugna turister som färdas på vägen mellan Abborrträsk och Malå som hittar till byastugan. Det gör även byborna i Baktsjaur och byarna i trakten.
- Byastugan är en samlingspunkt, säger Ingrid Nordlund, Uppsala, sommarfirare i grannbyn Hällberg.
Här kan bybor, hemvändare och andra bläddra i alla de pärmar med bilder och berättelser om vad som hänt i Baktsjaur och grannbyarna under årens lopp. Här kan folk träffas och umgås.
- Det kan bli släktträffar här inne, mitt i alltihop, säger Lilian Lindgren och skrattar.
I lördags eftermiddag stängde sommarkaféet i Baktsjaur för denna sommar. Men det fortsätter att hända saker i byggnaden.
- Vintertid träffas vi och har kurser och cirklar här i byastugan. Och i fjol byggde vi till och med en bagarstuga. Vår byastuga används rätt flitigt, säger Lilian.
Och nästa sommar är det på nytt dags för sommarkafé.
- Förmodligen blir det så, säger Lilian.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om