.
Chokladbakelse med apelsin
Botten
3,75 dl vetemjöl
4,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
4,5 msk kakao
3 ägg
225 g smält smör
2,5 dl kokhett vatten
.
Apelsinkräm
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
300 g florsocker
1 apelsin
.
Glasyr
200 g apelsinchoklad (Marabou)
2 msk olja
.
Garnering
Physalis
.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en långpanna med smör och bröa med ströbröd. Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt ägg, smält smör och till sist kokhett vatten. Rör ihop smeten kraftigt. Häll ner smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 min.
Tvätta apelsinen och riv sedan ner skalet i en bunke. Tillsätt smör, ägg, florsocker och lite saft från apelsinen. Rör ihop till en smidig kräm.
.
När kakan svalnat så delar du den på mitten. Bred sedan hälften av apelsinkrämen på en av delarna. Lägg den andra delen ovanpå och bred ut resten av krämen. Ställ in kakan i kylen tills krämen stelnat.
Smält apelsinchokladen i ett vattenbad. Blanda ner oljan. Bred sedan ut över kakan. Ställ återigen in kakan i kylen tills chokladen har stelnat.
Skär sedan kvadratiska bitar med en vass kniv. Dekorera till sist varje chokladbakelse med en physalis.
.
Chokladkaka med Dumletäcke
Kaka
200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
.
Glasyr
25 g smör
1 dl vispgrädde
1 påse Dumle original
.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant. Hacka chokladen i bitar och smält den tillsammans med fettet på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner mjölet. Tillsätt till sist den smälta chokladblandningen.
Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt kakan svalna och lossa sedan kanten.
Blanda ihop smör, vispgrädde och hela Dumlekolor i en kastrull och låt smälta på svag värme.
Låt glasyren kallna och bli tjockflytande och bred den sedan över kakan. Låt kakan stelna i kylen minst en timme. Det går även bra att låta den stå under natten.
Servera med vispgrädde eller glass.
.
Polkagrisdrömmar
2 dl polkagrisar
2 dl grädde
100 g vit choklad
4 digestivekex
2 msk smält smör
2,5 dl kvarg
1 msk färskpressad limejuice
.
Stöt polkagrisarna grovt i en mortel. Ta undan lite till garnering,
Vispa grädden. Smält chokladen i ett vattenbad.
Smula digestivekexen och blanda med det smälta smöret.
Blanda den vispade grädden med kvarg och den smälta chokladen. Rör ner polkakrosset. Smaka av med limejuice.
Lägg digestiveblandningen i botten på glas (ett glas per portion). Fördela gräddblandningen över. Ställ i kylen 4–6 timmar. Garnera med polkagriskross och gärna citronmeliss.