Det är en ansenlig huskropp i två fullstora plan som reser sig bakom picknickfilten. Den rödmålade byggnaden utgör gamla Backträskskolan, byggd i början på 1900-talet och nedlagd 1963, då byaskolan slog igen för framtida barnkullar från Backträsk och Alterdalens markdomäner, mellan Älvsbyn och Piteå.
Under flera år från stängning fram till mera moderna tidevarv stod skolbyggnaden mestadels tom och kallställd. Men från 2017 började saker att hända när Johanna Borgenstål och sambon Jon Lundström fick upp ögonen för kåken, och signerade ett köpekontrakt.
Det blev starten för ett nytt kapitel i fastighetens historia.
– Jag såg möjligheten i att etablera en egen atelje i ett av de gamla klassrummen, med bra ljusinsläpp och högt i tak. Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger konstutbildade Johanna, barnfödd och uppvuxen i Vistträsk, och som sedan barnsben närt en plan om att verka inom konsten.
– Jag har hittat gamla skolböcker från första klass där jag skrivit ”konstnär” med spretig handstil på vad jag ville bli som vuxen.
Det borgenstålska släktledet har också haft föregångare med erkända fallenheter och konstnärliga talanger, så Johanna har klivit in i upptrampade spår.
Hon smuttar på det halvljumma bryggkaffet ute på picknickfilten och berättar:
– Vi bor bara två kilometer härifrån i ett litet torp, så det går snabbt och enkelt att ta sig hit när andan faller på, och det gör den ofta. Det är en fantastisk miljö att jobba i.
– Mina målningar domineras av djur i natur. Alla avbildade djur har jag sett live här i omgivningarna, förutom lo och björn, säger hon.
Utöver ateljen har även en snickarverkstad inretts på nedre plan i klassrum nummer två. Där gör Johanna konst av trä, metall, textilier, papper och vad vet allt. I många fall handlar det om återvunnet material som tjänat ut. Endast fantasin sätter gränser.
En trappa upp i byggnaden, i den före detta matsalen med 3.20 meter i takhöjd, har paret byggt klätterväggar i olika lutningar och utvecklat ett eget klättergym.
– Ett av våra stora intressen är klättring och här har vi verkligen möjlighet att öva och utvecklas.
Omsänder ramlar Johanna Borgenstål in på sidospår i sitt konstutövande, och ett av dessa stickspår inföll under en filminspelning av Jägarna då hon anlitades som dekormålare.
– Teamet skulle filma inne i ett gruvhål, i en miljö som ansågs alltför riskabel. Då byggde man upp en kuliss som ett hålrum och jag anlitades för att dekormåla gruvväggarna. Det var något helt nytt, men spännande och lärorikt.
– Ifjol sommar när Lasse-Majas Detektivbyrå spelades in i länet fick jag förnyat förtroende för ett snarlikt uppdrag med dekormålning, berättar hon.
En annan udda konstform utvecklade Johanna för många år sedan i en lokal Älvsbybutik med tapeter i varuutbudet.
– Jag designade kläder av tapetvåder och klädde dem på skyltdockor, vilka ställdes ut i skyltfönstren. Det blev en stor attraktion och ett årligen återkommande inslag inför jularna.
2017 vann hon den första utgåvan av Spiranpriset och 25 000 kronor med en snarlik konstform. Då gällde det att tillverka klädkreationer av kraftliner från Smurfit Kappa-fabriken i Piteå med hållbarhet och miljötänk som rättesnöre.
– Kraftliner är ju rätt likt tapet, så det var liksom inga konstigheter. Men det var enormt smickrande att vinna priset, säger Johanna Borgenstål och laddar för påtår ute på picknickfilten.