Sågforsbron i Åträsk belönas med pris

Piteå museums restaurering av Sågforsbron i Åträsk har vunnit Sveriges hembygdsförbunds byggnadsvårdspris 2012.

Piteå museums restaurering av Sågforsbron i Åträsk har vunnit Sveriges Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris 2012. (Arkivbild från invigningen.)

Piteå museums restaurering av Sågforsbron i Åträsk har vunnit Sveriges Hembygdsförbunds byggnadsvårdspris 2012. (Arkivbild från invigningen.)

Foto: Robert Lundberg

ÅTRÄSK 2012-10-20 04:44

Sågforsbron byggdes 1902 och klassas som en av länets mest värdefulla broar i ett kulturhistoriskt perspektiv. Med åren har bron blivit i allt sämre skick och beslut om renovering gjorde att ett projekt startades 2006. I höst har bron invigts under festliga former och nu har den alltså vunnit Sveriges hembygdsförbunds byggnadsvårdspris 2012. Två byggnadsverk var nominerade, men Sågforsbron tog hem det ärofyllda priset.

- Det är ganska stort att vi fått det här priset, det känns jätteroligt efter allt arbete som lagts ner på att rusta bron, säger Piteå museums chef Emeli Elfving.

Kulturarv
För att bevara det kulturarv som bron är, drog kostnaden iväg med det hantverk som utfördes i och med restaureringen. Prislappen stannade på drygt 1,1 miljoner kronor när bron stod färdig i början av september i år. Piteå kommun äger bron och ska nu ta fram en skötselplan när restaureringsprojektet är över.

Anna Elmén Berg, antikvarie på Piteå museum, kommer att motta priset i form av ett diplom under Hembygdens helg, på Historiska museet i Stockholm i dag.

- Vi är mycket stolta och glada över detta pris, säger Anna Elmén Berg.

Sedermera kommer även en representant från Hembygdsförbundet upp till Sågfors där en plakett ska skruvas fast på bron.

I dag får ingen biltrafik köra över bron. Den skulle med all säkerhet hålla, men räckena inte är säkra nog.

FAKTA Sågforsbron

Renoveringen av byggnadsverket, träbron över Lillpiteälven vid Ånäset, Åträsk, Norrbottens hembygdsförbund. Bron är byggd i tre spann med en spännvidd av 26,5 meter och helt i timmer, troligen av bönder vid förra sekelskiftet. De senaste åren har en genomgripande renovering gjorts, där bron återställts i sitt ursprungliga skick. Den är den enda bevarade större timmerbro som finns kvar i Norrbottens län.

Källa: Piteå museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om