Tiden då Norrfjärden hade ett privat hotell

När man skulle förflytta sig längre sträckor förr i tiden var det ofta glest med kommunikationer mellan samhällena. Ofta var det häst eller buss som gällde. Ensamresande, par och affärsmän var många gånger tvungen att söka nattlogi och då fanns det hotell/gästgiverier även på landsbygden.

En bild av Porsnäsvägen från början av 1920-talet. Den vita gården, sedan ett antal år tillbaka riven, var under många år privathotell. I förgrunden, till vänster, ses J A Sandlunds diversehandel.

En bild av Porsnäsvägen från början av 1920-talet. Den vita gården, sedan ett antal år tillbaka riven, var under många år privathotell. I förgrunden, till vänster, ses J A Sandlunds diversehandel.

Foto: Arkivbild

Återblick2021-10-11 10:32

I Porsnäs, centralort i Norrfjärden, fanns under ett antal år ett privathotell där resande tog logi. Ett samhälle där det under hotellepoken även fanns biograf, flera livsmedelsaffärer, kaféer, bank, post, järnhandel, kläd- och tygaffär, blomsterhandel och färghandel, ur- och optikaffär. I dag är det mesta borta.

Privathotellet var först en gård med vidhängande fotoateljé, som tidigare låg på den plats där kyrkan byggdes. Ägare var då Isak Ahlman. När kyrkbygget kom igång i början av 1900-talet flyttades gården till annan plats efter Porsnäsvägen, för att efter ombyggnation ändras till hotell. 

I dag är byggnaden sedan många år tillbaka ersatt med ett hyreshus, som kallas ”1992”.

Den som blev mest känd som hotellinnehavare var Artur Pettersson från Pålmark. Han var född i den så kallade Pålmarksgården, där filmen Jägarna senare spelades in. En av de större gårdarna i trakten.

Föräldrarna överlät sedan hemmanet åt äldste sonen Johan och flyttade till Porsnäs, där en syster till Artur Pettersson först drev hotellrörelsen.

Artur Pettersson startade då eget jordbruk på södra sidan av Pålmarksträsket.

Vid sidan av jordbruket var Pettersson även sysselsatt med byggnadsarbeten av olika slag. Han var under några år även föreståndare för Pålmarks mejeri, efter en broder.

När brodern dog 1926 återvände Artur Pettersson och övertog fädernegården, som han sedan sålde 1936 till Arvid Sjöberg från Blåsmark.

Artur Pettersson gifte sig 1923 med 14 år yngre mejerskan Ellen Maria Sandlund från Håkansön. Hon avled 1931.

Artur Pettersson flyttade efter försäljningen av hemmanet till Porsnäs där han övertog hotellrörelsen. 

Han gifte 1938 om sig med sin första hustrus syster, 18 år yngre sömmerskan Anna Sandlund.

Äktenskapen förblev barnlösa.

Privathotellet drev Pettersson under en lång följd av år tillsammans med sin andra hustru. 

I dag finns bara en skylt kvar som minner om privathotellet. En skylt som bevarats inne i logen i Ottergården.

Artur Pettersson, som avled 1970, hade ett stort intresse på fritiden – sången. Han var med om att bilda Pålmarks sångkvartett år 1915. Han var dess ledare under många år. Han själv sjöng 2:a bas till dess kvartetten någon gång på 1920-talet slogs samman med Norrfjärdens sångkör. 

Det var 1649 som det genom en kunglig förordning slogs fast att det skulle finnas gästgivare på varannan mil. Ett antal gästgiverier växte då fram i Piteåbygden. 

I 1734 års gästgiveriförordning slogs det fast att ordna med måltidslokal och gästrum för resande. I mitten av 1800-talet fanns det 1 473 gästgiverier i landet. 

Gästgiveriförordningen kvarstod till 1933.

På gästgiverierna var det reglerat hur rum och matsal skulle se ut. Här är några exempel:

Se till att kniv, gaffel och sked ej ha den ringaste matrest på sig från föregående måltider.

Då servett framställes, bör den vara ren.

Skär ej brödskivorna tjockare än 1/4 tum.

Bjud ej resande härsket smör eller illafarna ägg.

Tag bort alla cigarrstumpar från blomkrukorna.

Stolar, bord och sängar böra hava många ben, så att de icke behöva stöd av väggarna.

Håll rummen varma då kall väderlek inträffar, även om inga resande för tillfället finnas i dem.

Återblick

Återblicken handlar om historier från åren som gått. Berättelserna är huvudsakligen baserade på texter ur gamla lokaltidningar där djupdykningar har gjorts bland notiser och artiklar. På Återblickssidan blandas allt slags stoff – stort och smått. Det handlar många gånger om uppföljningar kring notiser, reportage, händelser och personporträtt. Mångfalden är stor och läsaren får tillfälle att förnya bekantskapen med det som hände förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!