Svenska kyrkan samlade sina deltagare till kontraktets anläggning på Fagervik och EFS-deltagarna höll till på Storstrand i Öjebyn. Syföreningsdagarna betraktades som sommarens stora begivenhet, där deltagarna från syföreningarna i olika byar med uppskattning såg fram emot en resa till Storstrand respektive Fagervik för att umgås, äta, lyssna till föredrag och även handarbeta.
En tidningsartikel 1967 berättar att det året kom 800 damer kom till syföreningsdagen på Storstrand och gav hela 9 600 kronor i kollekt, som i dagens penningvärde skulle ha blivit omkring 89 000. Något som vittnar om stor offervilja. Mat serverades åt 200 personer medan 450 personer serverades kaffe. Många hade kaffe eller mat med sig, vilket förtärdes ute i det gröna.
Piteå-Tidningen har genom åren bevakat nära på samtliga syföreningsdagar.
1971 noterades att syföreningsdagen på Storstrand var en begivenhet med 30 år på nacken.
Kapellet på Storstrand rymde ganska precis 1 000 personer och var då i det närmaste fullsatt. Det var det året som Harry Johansson hade hand om föreståndarskapet och blev också den förste med åretruntanställning vid Storstrand. Anläggningen hade då genomgått en omfattande renovering vilket innebar att anläggningen skulle kunna användas även i den mest envisa norrbottniska kylan.
Många intressanta personer har genom åren medverkat vid syföreningsdagarna. 1971 fanns tre kvinnliga missionärer på plats vid Storstrand. Veteranen Frida Lundström berättade om missionsarbetet i Tanzania och kollegorna Ingegerd Berglund och Greta Fjällström, bägge hemma för att vila upp sig, berättade om sin sejour i Indien.
Distriktsföreståndare för EFS var då Ingvar Nilsson som tillsammans med predikant Göran Renberg predikade. Lena Sandlund sjöng till ackompanjemang av maken Stig.
Missionskollekten den gången gav 6 000 kronor. I dagens penningvärde motsvarande 46 000 kronor.
Det var för övrigt det året som Piteå kontakts syföreningsdag närmade sig sitt 65-årjubileum. De flesta av de drygt 500 besökarna hade med bil, anslutande bussar och på cykel tagit sig till Fagervik för att bland annat lyssna till predikan i logkyrkan och olika föredrag.
Medverkande vid 1971 års syföreningsdag på Fagervik var komminister Olof Göranzon, Långträsk och teologie doktor Ingemar Öberg, då komminister i Gällivare. Samtliga inom kommunens tjänstgörande präster fanns på plats. Här var kyrkoherden i Piteå stadsförsamling, Birger Wiking, kyrkoherden i Hortlax, Curt Carlsson och komministern i Norrfjärden, Martin Hedlund.
Olof Göranzon betecknade det som ett ”under” att logkyrkan på Fagervik ”vuxit ur” sig. Inte enbart för denna kontraktsdag. Det var ständigt återkommande ont om plats i logkyrkan så fort det anordnades något på Fagervik
Kollekten till missionen inbringade 3 600 kronor, närmare 28 000 i dagens penningvärde. Komminister Göranzon passade även på att propagera för att deltagarna skulle anteckna sig som ”sekundanter” i missionsarbetet, vilket innebar ett månatligt bidrag till missionsarbetet.
För att inte tala om de hundratals paltar som rullades och sedan kokades i uppställda vattenvärmare för att mätta hungriga deltagare.