Söndagsskolan i Piteå är av gammalt datum, från 1860-talet. Den första söndagsskolan såg dagens ljus i England redan på 1780-talet, där en tidningsredaktör bland annat ville förhindra att barn från slummen skulle hamna i kriminalitet.
I Sverige startade den första dokumenterade söndagsskolan 1826. I större utsträckning började söndagsskolor bedrivas under 1850-talet, detta sedan den första söndagsskolan grundades inom baptiströrelsen, och efter en tid fick söndagsskolorna en stor omfattning.
Piteå fick sin första söndagsskola 1864. Det var en varmt religiös kvinna Marta Bergström, gift med arbetskarlen Anders Öberg, som tog initiativet. I sin gård vid Storgatan samlade hon barnen i sitt kök där de fick lära sig mer om Bibeln och om kristen tro.
Verksamheten visade sig vara populär. Allt fler barn sökte sig till det Öbergska hemmet och till slut kunde man inte klara hela barnaskaran på grund av utrymmesbrist. Med hjälp av andra troende gavs det möjlighet att flytta söndagsskolan till en fastighet i korsningen Trädgårdsgatan–Storgatan, där Rönnbergs kafé senare inrymdes.
Den söndagsskoleverksamhet på luthersk grund, initierad av Marta Öberg som gick ur tiden den 22 september 1869 i en ålder av 69 år, efter att ha drabbats av tuberkulos, lades dock i träda.
En kort tid efter att Piteå baptistförsamling bildats på 1860-talet var även de igång med en söndagsskola, som höll till i Ernst Winroths bönesal, dit även barn från de lutherska hemmen anslöt sig. I Winrothska salen höll senare Frälsningsarmén till med sin verksamhet.
I Winrothska salen hölls åtskilliga andliga föredrag. 1876 besökte söndagsskoleföreningens missionär August Palm från Örebro bönesalen för att tala om verksamheten.
Kyrkans prästerskap var inte vänligt sinnade till den framväxande frireligiösa rörelsen och på ett ställe utfärdade prosten en varning för baptistförkunnarna med argumentet att ”deras lära strider mot kyrkans och de försöker åstadkomma söndring och stifta ofred”.
Söndagsskoleverksamheten togs senare upp av allt fler samfund.
En söndagsskola med luthersk lärogrund återupptogs 1877 på initiativ av prosten Gustaf Höijer. Den inrymdes i dåvarande folkskolesalen vid Norrmalmstorg, senare kantorsbostad.
Söndagsskolan växte och blev trångbodd. Det blev flytt ett par gånger, först till Winrothska salen vid Storgatan och sedan gamla bönhuset vid Hamngatan, innan flytten 1891 till Lutherska missionshuset vid Prästgårdsgatan där Piteå stads evangeliska lutherska missionsförening bildades den 19 mars 1890.
En undersökning i början av 1960-talet, när söndagsskolan firade sitt 100-årsjubileum, visade att närmare en halv miljon barn i Sverige var med i verksamheten tillsammans med bortåt 40 000 ledare.
Noterbart är att den söndagsskola som bedrevs i Lutherska missionshuset i början av 1900-talet hade 600 barn.
Onekligen har söndagsskolan varit med om att forma en hel generation av svenskar.
Söndagsskolan riktade sig i första hand till barn och har i senare tid oftare lagts parallellt med gudstjänsten, så att barnen deltar i gudstjänstens inledning för att sedan, tillsammans med söndagskollärarna, gå till söndagsskolan, där man samlas kring Bibelns berättelser, sjunger sånger och gör olika aktiviteter tillsammans.