Efter några dygn på havet steg en ny värld upp framför dem, vars kustlinje tecknade sig i ett fantastiskt ljussken av Long Island och Frihetsgudinnan hälsade dem välkomna till Amerika.
Men dessförinnan hade ungdomarna i Sikfors beslutat sig för att hålla en avskedsfest för de två resenärerna. En lördagskväll hade det ordnats med fest, där alla som infann sig kunde roa sig med lekar av olika slag. Däremellan fick de ta dela av kaffe, bakverk och frukt.
Festen varade in på nästa dag, då det på morgonen bjöds på te och bröd.
En av de närvarande Sikforsborna höll då ett tal till resenärerna och påminde dem om emigrantvisan ”Bandomshemmet, den röda stugan” och att hemlängtan förr eller senare skulle drabba dem, när de väl etablerat sig i det fjärran landet.
Efter ett tack och farväl och med en tillönskan om att lycka och framgång skulle följa dem i det nya landet utbringades ett fyrfaldigt leve för de två resenärerna.
Frida Granqvist, som vid avresan var 27 år, föddes i Böle, dotter till Johan Alfred Granqvist och Anna Lovisa Danielsson.
I november 1921 flyttade hon – med titeln tjänarinna – till Kullen, Tvärån, för att sedan komma till Sikfors.
Den 26 september 1922 lämnade Frida Granqvist Göteborg, med titeln hushållsarbetare, för vidare färd till New York. Enligt tillgängliga resehandlingar hade hon brunt hår, var 165 centimeter lång och vägde 54 kilo. Med sig hade hon även 300 dollar i kontanter.
Som slutmål hade hon uppgett Chicago och Bernhard Johnson, som uppgavs vara en vän.
I Chicago mötte hon kärleken i Conrad Carlson från Spöland, Vännäs, som kom till USA 1923. De gifte sig i augusti 1928 och blev amerikanska medborgare.
Maken var under tiden i USA elektriker och vaktmästare. Frida var anställd som hårfrisörska.
Av tillgängliga handlingar framgår att de gjorde några resor till Sverige, för att slutligen besluta sig för att deras sista vila skulle ske i det gamla hemlandet Sverige.
Frida Carlsson dog 1974 och är begravd på kyrkogården i Öjebyn tillsammans med maken Conrad, som avled 1968. I graven vilar även två av Fridas syskon.
Gunnar Larsson, som åkte med samma båt som Frida Granqvist, slog sig också ner i Illinois. Han var yngst av 11 syskon och son till Karl Viktor och Johanna Erika Larsson i Sikfors. I avresehandlingarna uppger han sig vara jordbruksarbetare.
Reskassan bestod av 60 dollar.
Enligt myndigheterna hade han brunt hår och var 172 centimeter lång.
”Min hustru är USA-medborgare till födseln” skrev han i sin deklaration för amerikanskt medborgarskap, som beviljades 1937.
Ett äktenskap som han ingick juldagen 1925. Hustrun Alice J. Newell var född 1902 i Baraboo, Wisconsin. Giftermålet ägde rum i Ebenezer Lutheran church i Chicago.
Under åren var Larsson yrkesverksam som snickare.
Den 2 mars 1942 avled han i Waukegan, Illinois och begravdes tre dagar senare i River Grove, Cook, Illinois.
Hustrun Alices livs timglas rann ut 1980.
Makarna fick två barn, sonen Kenneth och dottern Marion.
Kenneth, som föddes 1931, avled i juli 2013 och var då bosatt i Sarasota, Florida. Han i sin tur hade en son och en dotter.
Dottern Marion, född 1939, gifte sig 1959 och fick efternamnet Youngs.