Idag är det mesta förstört av ryska armén.
Det har varit bra förutsättningar för odling i byn, men varit i stort omöjligt genom Rysslands bombningar. Bland annat har byn bombats med fosfor som skadat byggnader. Byn har också varit strömlös under en längre tid.
Gammalsvenskby blev befriat från de ryska ockupanterna i november i fjol men ligger i frontzonen, då ryska armén befinner sig på andra sidan floden Dnjepr. Ryssarna inledde till en början med slumpvis artillerield, sedan blev det mera direkt stridsvagnseld. Ryssarna ökade på bombningarna med drönare som slog ut möjligheter till humanitär hjälp. Dessutom har det varit ett flertal flygräder. Många bybor blev också skadade. Inga militära mål eller hot finns från byn.
För några år sedan startade Rotary i Piteå ett uppmärksammat projekt för att klara vattenförsörjningen till de som är bosatta i Gammalsvenskby, bland annat genom att koppla in vattenmätare.
Dessutom ordnades genom privata initiativ insamlingar bland Piteåborna för upprustning av skolan. Pengar satsades på läromedel, bland annat datorer. Skolan fick även möjlighet att förbättra sina toalettutrymmen. Skolans kök genomgick en rejäl upprustning, inte minst maskinellt, och skolmatsalen moderniserades.
Skolan är nu förstörd i en flygattack med tunga glidbomber och fastighetsskötaren dödades.
Hälsocentralen, som bombades kort efter skolan, fick genom bidragen från Piteå möjlighet att klara ut en del sanitära problem, bland annat bättre vattenledningar. Det anskaffades tvättmaskin och medicinsk utrustning. Allt har nu gått till spillo.
En av de ledande i arbetet med att rusta upp vårdcentralen var läkaren Olga Ivanova, som alltid var beredd att hjälpa byborna, dag som natt, särskilt under den tuffa tiden då Gammalsvenskby var ockuperat av Ryssland. Hon fick också uppleva hur vårdcentralen skadades svårt av rysk beskjutning.
Olga Ivanova, som fick tillfälle att besöka Piteå för att möta personer som satsat medel till de olika projekten i byn, har dock nyligen avlidit.
Hos enskilda personer kunde bland annat monteras in duschanordningar. Det införskaffande olika hjälpmedel och förnödenheter.
Byborna som finns kvar bor i jordkällare. Genom olika hjälporganisationer, och modiga hjälparbetare, har bland annat elverk, kaminer, träbriketter, byggplast för reparationer, mediciner, sjukvårdsutrustning, värmeljus, pannlampor och batterier kunnat distribueras till området.
Transporter med mediciner och sjukvårdsutrustning har också kunnat genomföras till det närbelägna sjukhuset i Beryslav.
Ryska armén som intog kraftverksdammen vid Nova Kakhova, två och en halv mil nedströms från byn, täppte till slussen och förstörde vattenkraftverket och såg sedan till att dammanläggningen kollapsade.
Dammen byggdes på 1950-talet och jordbruket i området och ryskockuperade Krim är beroende av vattnet för att kunna odlas. Dammkatastrofen kommer att påverka områdets näring för mycket lång tid framöver.
Den svensktalande befolkningen anlände till området våren 1783 efter en lång och mycket strapatsrik vandring från Dagö under vilken mer än hälften, främst barn och äldre, dukade under av köld och sjukdomar.