Hilda Åkerström föddes 1878 i Ytterstfors, Lillpite. I kyrkans födelse- och dopbok är antecknat att hon föddes som utomäktenskaplig dotter till Elsa Margareta Öhman. I senare handlingar bär Hilda efternamnet Nilsson. I början av 1900-talet flyttade hon till Öjebyn och sedan till Piteå.
Hon tog i oktober 1907 ut flyttningsbetyg och reste till Stockholm för en anställning hos en bankdirektörsfamilj bosatt på Karlavägen. Till Stockholm reste Åkerström med båt från Piteå. En resa som, när det var bra väder, tog två och ett halvt dygn.
En av Hilda Åkerströms arbetsuppgifter var bland annat att ta hand om familjens kläder och se till att de var tvättade och välstrukna. Det var långa arbetstider och något större utrymme för nöjesaktiviteter fanns inte. Nöjet bestod i att arbeta.
Frun i huset hade vid ett tillfälle skaffat ett nytt strykjärn, spriteldat, som fylldes med rödsprit. Det hade noga påpekats att man vid påfyllning av strykjärnet skulle se till att det inte fanns någon öppen låga. En av Hilda Åkerströms arbetskamrater hade vid ett tillfälle glömt bort att släcka lågan i samband med påfyllning, med påföljd att det började brinna runt om och även i flaskan, som hon kastade ifrån sig. Det tog eld i lägenheten och Hilda Åkerström försökte släcka. Det gick inte så vidare bra. I stället fattade hennes kläder eld. I hennes huvud flög då tanken att enda sättet att klara sig undan var att rusa ut i ett vintrigt Stockholm, som denna gång hade en del snö. Hilda Åkerströms tanke var att hon genom att kasta sig i en snödriva skulle kunna släcka elden i kläderna
När hon kom utrusande ur fastigheten, som en brinnande fackla, kom en man vid namn August Strindberg förbi, Det visade sig vara den ryktbare författaren. Han tvekade inte ett ögonblick att komma till undsättning. Strindberg drog av sig överrocken och kastade den över Hilda Åkerström och lyckades därmed kväva elden.
Att inte fastigheten sedan eldhärjades fick tillskrivas en annan arbetskamrat, som lyckades få stopp på eldens spridning. Därmed kom familjen undan med blotta förskräckelsen.
Hilda Åkerström fördes sedan i ambulans till Serafimerlasarettet och fick stanna en längre tid för vård.
Händelsen på Karlavägen, där August Strindberg ingrep, väckte stor uppmärksamhet i Stockholmpressen och nyheten om att författaren räddat en Piteåkvinnas liv slogs upp ordentligt.
I augusti 1908 återvände Hilda Åkerström till Piteå. I augusti 1909 tog hon ut nytt flyttningsbetyg för att återvända till Stockholm. Där blev hon kvar fram till december 1910 och var då bosatt i Engelbrekts församling. Med titeln jungfru återvände hon sedan till Piteå.
Resan andra gången till Stockholm gick med tåg.
I Piteå gifte hon sig 38 år gammal år 1916 med 57-årige änkemannen Oskar Åkerström.
Åkerström hade dessförinnan varit gift två gånger. Första gången 1884 med Anna Erika Holmgren, Piteå, med vilken han fick fem barn. Hon avled 1896.
Åkerström gifte 1898 om sig med Edla Sofia Lundberg från Kopparnäs. I det äktenskapet fanns också fem barn. Hustrun avled 1910.
Hilda Åkerström fick inga egna barn. Hennes livs timglas rann ut i november 1974. Hon hade då varit änka sedan 1939.