Nykterhetslogens uppgång och fall

Den första logen av IOGT i Norrbotten bildades i Piteå, grundad av guldsmeden Axel Sundberg från Skellefteå, och fick namnet Välviljan 305. För ett antal år sedan gick verksamheten, på grund av ekonomiska bekymmer, i konkurs. Det sista Godtemplarhuset, vid Sundsgatan, omvandlades sedan till hyreshus.

Piteågodtemplarna bjöd genom åren på en rad olika aktiviteter. Inte minst var basarerna ett trevligt inslag med underhållning. För musiken svarade i regel ett ”luffarkapell”. Här en bild från gamla Gotis på Hamnplan, med några mer eller mindre maskerade från vänster stående: Hilding Bäckström, Bertil Westerlund, Ivar Westerlund, Bengt Olovsson och Nisse Bäckström. Sittande: Artur Westerlund och vid trummorna Sven Lundkvist.

Piteågodtemplarna bjöd genom åren på en rad olika aktiviteter. Inte minst var basarerna ett trevligt inslag med underhållning. För musiken svarade i regel ett ”luffarkapell”. Här en bild från gamla Gotis på Hamnplan, med några mer eller mindre maskerade från vänster stående: Hilding Bäckström, Bertil Westerlund, Ivar Westerlund, Bengt Olovsson och Nisse Bäckström. Sittande: Artur Westerlund och vid trummorna Sven Lundkvist.

Foto: Arkiv

Återblick2024-03-04 09:30

Vid nyåren 1882/1883 bildades logen. Därefter växte det upp ett stort antal loger i bygden. Fram till mitten av 1910-talet bildades 30-talet loger. Idag existerar endast ett par.

Redan samma år som Välviljan bildades startades ytterligare en ny loge i Piteå av ordenschefen A.H. Berg, som fick namnet 765 Norrbottens Sköld. 20-medlemmar från Välviljan övergick då till denna loge. Båda logerna höll sina möten i Rådhuset och den 16 december hölls det första gemensamma mötet.

Tanken på ett eget hus började tidigt hägra för godtemplarna i Piteå. Redan i november 1883 planerades för ett ordenshus. För ändamålet anordnades en basar som inbringade 745 kronor och 42 öre. En kommitté tillsattes, vilken utmynnade i ett förslag till stadgar för en byggnadsfond.

Piteå Bageriaktiebolags fastighet, vid Hamnplan, inköptes för 9 600 kronor. Logerna gjorde en framställning till stadsfullmäktige att få plankor till golv i den blivande ordenssalen. Fullmäktige anslog, i avsaknad av virke, istället 100 kronor. Fruntimmersföreningen bidrog med 30 kronor.

Under den här tiden bildades också en ungdomsloge, som fick namnet Polstjärnan nr 61.

I augusti 1885 invigdes det egna ordenshuset på Hamnplan av ordenstemplaren A.H. Berg, i närvaro av 400 personer.

I stadgarna för de bägge lokalerna heter det att ”ordinarie logemöten hållas söndagar varje vecka och skall börja kl. 2-6 och sluta 4–8 em. Straff för uteblivande tjänstemän om ej laga förfall finnes skall vara 50 öres böter vardera. Straff för försummelse att tillhandahålla logens böcker skall vara 50 öres böter eller tillrättavisning”. Med andra ord stränga förhållningsorder.

Å andra sidan hade många medlemmar svårt att vänja sig av att använda berusningsmedel. En person som gick i logen i april 1890 fick under samma tid året därpå återintas tre gånger. Om möjligen ännu värre var en person som vandrade i och ut otaliga gånger.

I början av 1895 började några missnöjda medlemmar i logen Norrbottens Sköld umgås med planer att bilda ytterligare en loge, som också kom till stånd under namnet Ungdomsvännen 2069.

Piteå hade nu tre loger som alla hade en livlig verksamhet. Gemensamma möten hölls med alla tre logerna en gång i månaden. År 1896 härjades ordenshuset av eld. Medan reparationerna pågick hölls möten på annan plats. Logen Ungdomsvännens verksamhet varade inte så länge. I december 1900 noteras att Ungdomsvännen inte kunnat erlägga hyra och inte heller bidragit med medel för inköp av regalier. Verksamheten torde därmed ha insomnat.

Första gången frågan om en sammanslagning av Piteås två kvarvarande loger kom upp i februari 1914. Norrbottens Sköld hade nämligen föreslagit Välviljan att de bägge logerna skulle hålla sina möten gemensamt. Detta ansågs inte fördelaktigt. Istället föreslogs en sammanslagning.

Ett gemensamt möte hölls i februari 1917 och det beslutades då att Norrbottens Sköld skulle uppgå i Välviljan. Den äldsta logen kom att överleva sina yngre medtävlare på platsen.

1932 beslutades sälja Godtemplarhuset på Hamnplan till Konsum Piteå och i november 1935 invigdes Godtemplarhuset vid Sundsgatan, vilken också blev den sista ordenslokalen innan verksamheten i Piteå lades ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!