När Antnäs-Nisse besökte Svensbyn

Riksdagsmannen Nils Erik Nilsson i Antnäs, allmänt kallad Antnäs-Nisse, hade laddat upp med en rejäl portion högerpropaganda, och dessutom utrustad med en del klander mot liberalernas politik, när han för i början av 1920-talet besökte Svensbyn för att hålla ett ”kommunalpolitiskt föredrag”.

I Brusgården, Svensbyn, som en tid också var poststation, hölls det politiska mötet.

I Brusgården, Svensbyn, som en tid också var poststation, hölls det politiska mötet.

Foto: Arkiv

Återblick2023-01-09 11:13

Men till åhörarnas överraskning tog sig föredraget en överraskande vändning när någon av åhörarna stack till föredragshållaren ett exemplar av den då liberala Piteå-Tidningen, vilket gjorde att programmet ändrades och den kommunalpolitiska utläggningen helt och hållet torkade in.

Föredraget i Svensbyn satte sina spår i form av kommentarer från redaktören för Piteå-Tidningen och dess liberale redaktör Salomon Salomonsson som välkomnade Antnäs Nisses framträdande med syrliga och underhållande kommentarer och som säkerligen även blev ett samtalsämne i Piteåbygden.

– Det serverades ett långrandigt hög- och högerpolitiskt anförande, torrt som hösten 1920, var Salomonssons kommentar.

Till Svensbyn åtföljdes Nilsson av två adjutanter i sin generalstab, ombudsmannen för allmänna valmansförbundet i Norrbotten R.H. Hedström samt högertidningen Norrbottens Allehandas redaktör Edvin Lindkvist, Piteå.

Salomonsson satte besöket i Svensbyn, som ägde rum hemma hos Isak Lundström, på pränt och skrev bland annat följande om föredraget:

– Det kommunalpolitiska föredraget skulle gå av stapeln hos hemmansägaren Isak Lundström i Svensbyn som av sina många affärer tydligen hindrat att bli informerad i den högre kommunala politiken och därför, jämte meningsfränder, behövde diverse råd och upplysningar.

De få ”gubbs” som voro närvarande gäspade och värden på stället n´ Isak satt och läste tidningar. Man kände sig förmodligen besviken över att riksdagsmannen inte med ett ord berörda sådana frågor, vilkas lösning kunde gagna orten. Eljest finns det åtskilligt att tala om i det fallet, exempelvis tidpunkten för Infjärdens utbrytning från moderförsamlingen, inrättande av medikamentsförråd i Roknäs, anordnandet av andelsslakteri i Piteå socken, byggande av väg mellan Borgfors och Storsundvägen, anställande av kommunalkamrer, anställande av vägmästare, om August Danielsson mot förmodan skulle avgå ut vägstyrelsen.

De lokala frågorna berörde Antnäs-Nisse inte under föredraget.
– Han bara vevade de gamla slitna positivet. Klandrade skattestreckets slopande vid andrakammarvalen, 8-timmsdagens införande samt klandrade för övrigt allt vad liberaler och socialdemokrater uträttat i svensk politik.

Inte heller bondeförbundet undgick att få sig en släng av sleven.

– Då Nisse hållit på med sin litania så där en timme och märkte hur likgiltiga hans åhörare var, frågade han om de ville att han skulle sluta. Nej, tyckte värden och lade ifrån sig tidningen: "Nog kan du hålla på en stund till". Och så var det att med monoton stämma fortsätta mässan.

Det bjöds slutligen på en del diskussion och där Ivar Filipsson var en av de som gjorde inlägg och då höll en vidräkning av högerns politik. En diskussion som för övrigt tycks ha fått fart i publiken.

– Vore det inte på tiden för högerns agitatorer att sluta upp med att klandret mot liberalerna för skattesteckens slopande. Den åtgärden är alla partier, även högern, delaktiga i. Synnerligen prydligt av Nilsson i Antnäs att resa omkring i stugorna och klandra de frisinnade för ett beslut som hans eget parti – och väl han själv, röstat för, avrundande Salomon Salomonsson.

Återblick

Återblicken handlar om historier från åren som gått. Berättelserna är huvudsakligen baserade på texter ur gamla lokaltidningar där djupdykningar har gjorts bland notiser och artiklar. På Återblickssidan blandas allt slags stoff – stort och smått. Det handlar många gånger om uppföljningar kring notiser, reportage, händelser och personporträtt. Mångfalden är stor och läsaren får tillfälle att förnya bekantskapen med det som hände förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!