Mejl och foton från det förlovade landet

Det kom ett mejl från Kent, Washington, USA. Roger Hesse hade i släktens gömmor hittat minnen, berättelser och bilder från sina förfäders uppväxt i Piteåbygden som i sin barndom eller ungdom emigrerade till USA.

Vera och Inga som barn. Ett kort som påträffats hos släktingar i USA. Vera är fortfarande i livet, 92 år gammal.

Vera och Inga som barn. Ett kort som påträffats hos släktingar i USA. Vera är fortfarande i livet, 92 år gammal.

Foto: Arkivbild

Återblick2021-12-06 10:10

Hesse ville ha hjälp med att tyda ett av breven och få veta vilka personer som fanns på bilderna.

Breven som samlats genom åren i USA innehöll också minnesbilder från mer än 80 år tillbaka i tiden, där släkten i Piteåbygden berättade om årsloppet och levnadsloppet hemmavid och också skickat fotografier från hembygden.

Onekligen skedde det en hel del brevväxling mellan den utvandrade familjen och kvarvarande släktingar i Piteåbygden.

Alla amerikabreven skrevs på svenska och det var därför svårt för Roger Hesse att kunna läsa, på grund av språket.

Ett av breven var ställt till Lottie och Abel Bentzlin. Den senare hade tillsammans med föräldrar och syskon år 1904 för alltid brutit upp från Hortlax för att bege sig till det ”förlovade landet”, där familjen etablerade sig som jordbrukare. 

Brevskrivaren var Tyra Envall i Hortlax, kusin med Abel Bentzlin, och gift med Markus Envall.

Ett av breven är daterat den 25 mars 1939.

Här är några rader ur brevet:

”Kära slecktingar Abel och Lottie. Jag vill nu med några rader skrifva och säga att vi äro vid god hällsa alla inom familjen men dett är nog din tur att skrifva den hör gången men för att vi skulle sända eder ett kort utaf flickorna så skulle vi skrifva några rader, men nu måste ni skrifva och säga om ni har bekommitt dett. Vera är nu snart 10 år, den 29 Mars ock Inga är 5 och ett halft år. Nu får ni se hur ducktiga dem äro. Markus han har kört timber.”

Med brevet bifogades ett kort på döttrarna Vera och Inga.

Vera är fortfarande i livet, född 1929 och änka efter Oskar Lundqvist, Piteå. Hon är 92 år och numera bosatt på Norrgården, Norrfjärden.

Hennes yngre syster Inga, änka efter Alvar Ställ i Öjebyn, avled 2019. Hon blev 85 år.

De bägge systrarna träffade för övrigt några ur släkten vid en resa till USA för ett antal år sedan.

Abel Bentzlins familj såg Amerika som ”det förlovade landet”. Därför beslutade de sig för att emigrera, i hopp om ett bättre liv. Dessutom hade de redan flera släktingar på plats. En stor inspiration var när de skrev hem och gav drömmarna om en framtid på andra sidan Atlanten näring. 

Kontakten mellan Amerika och Sverige sker i dag mer effektivt tack vare kommunikationens utveckling. 

Brevväxlingen blev ett sätt för familjerna att kommunicera med varandra eftersom saknaden av nära och kära säkerligen var stor.

Breven hemifrån Sverige beskrev mestadels hur livet i hembygden såg ut.

Det fanns mycket att se i "det förlovade landet" för familjen Bentzlin samtidigt som arbetstillgänglighet var god. Amerika framställdes som ett land där det varken fanns någon rang eller ståndsskillnad samt där statsmannen och den lägsta arbetaren var lika fria medborgare. Samtidigt kunde de också konstatera att livet i Amerika inte alltid var så underbart som svenskarna hade drömt om. 

Ett av drömyrkena i Amerika var att äga ett jordbruk med många djur. Flera svenskar blev därför farmägare. Så även familjen Bentzlin som slog sig ner i Johnstown, Wisconsin. 

Abel Bentzlin bosatte sig senare, med sin familj, i St. Paul Minnesota. Han var gift med Charlotte Wretman från Västerås. Bentzlin slutade sin yrkesbana som chefsarkitekt för The Great Northern Railroad. Han var för övrigt den som först patenterade rollerblades, eller inlines, men vilka han själv aldrig lät utveckla i produktion.

Återblick

Återblicken handlar om historier från åren som gått. Berättelserna är huvudsakligen baserade på texter ur gamla lokaltidningar där djupdykningar har gjorts bland notiser och artiklar. På Återblickssidan blandas allt slags stoff – stort och smått. Det handlar många gånger om uppföljningar kring notiser, reportage, händelser och personporträtt. Mångfalden är överväldigande och läsaren får tillfälle att förnya bekantskapen med det som hände förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!