Kyrkliga handlingar nära att eldas upp

Att vara eller icke vara. En fråga som många kanske hinner tänka allt för sällan på. Gamla saker är för en del ett problem och då handlar det om att spara eller icke spara. För en del år sedan var gamla kyrkliga handlingar från Piteå landsförsamling nära att nå konsumtionssamhällets ändstation, för att malas ned och eldas upp.

Några böcker och häften som blivit till en vandring i kunglig och kyrklig historia har räddats till eftervärlden.

Några böcker och häften som blivit till en vandring i kunglig och kyrklig historia har räddats till eftervärlden.

Foto: Arkiv

Återblick2024-01-30 13:30

Kyrkoansvariga tycktes inte ha ork att ta hand om en del handlingar från ett förrådsutrymme vid dåvarande prästgården på Björklunda i Öjebyn, när fastigheten avyttrades.

– Iväg med skiten bara, allt skall bort, tycks det ha resonerats.

Men genom en räddningsaktion blev några av handlingarna från slutet av 1700- och början av 1800-talet kvar. 

Några böcker och häften som blivit till en vandring i kunglig och kyrklig historia. Med kungörelser utfärdade av Adolf Fredrik, Gustaf III, Gustaf IV Adolf och Karl XIII.

Från en tid när kungörelser och kyrkliga handlingar förvaltades av bland annat kyrkoherdarna Carl Solander, Theophilus Ol. Gran och Brynolf Hesselgren i Piteå landsförsamling.

I en 1818 påbörjad, men inte avslutad, annotationsbok finns en salig blandning av innehåll. Bland annat om utlåning av kungörelser. Där kronolänsman Norén lånat ut en kungörelse rörande utbärgning av spannmål från kronomagasinen, bonden Jon Lars i Porsnäs som lånat en sockenskrift rörande brandstod och åborätt, major Lychou rörande militära statens indelning i spannmålsuppbörd in natura och pastor Isak Magnus Granlunds lån av ett band av psalmboken

I boken finns bland många noteringar C A Utterströms virkesköp av Joh. Strandberg i Jävre, ägodelning å hemmanet nr 2 i Åträsk, J.A. Engströms lösöreköp av L. Eriksson i Lillpite, handlande Sandströms köp av virke för 250 kr av Er. Carlsson i Nyfors, ägoutbyte av Sikfors, Rönnbergets och Arnemarks utskiftesegendom inom Alters frälsehemmans område

I en av böckerna har prästen inledningsvis skrivit en innehållsförteckning över samtliga kungörelser som inkommit mellan 1773–1779.

I en tryckt lista från 1790 publicerades vinnarna i den 277: a dragningen i kungliga nummerlotteriet, ett särskilt flicklotteri. 90 unga flickors namn publicerade. Fem av dessa fick senare, i en slutdragning, ta emot en summa av sexton och två tredjedels riksdaler specie i brudgåva av landshövdingen så snart det kunde verifieras att de gift sig.

Bland de 90 som tävlade om vinsten var fem från Västerbottens län, i vilket Norrbotten då ingick, Carin Carlsdotter från Gällivare, Catharina Johansdotter, Enontekis, Magdalena Ericsdotter, Jokkmokk och Britta Olofsdotter, Jukkasjärvi.

Bland kungörelserna avhandlas fredsfördraget mellan kungen av Sverige och kejsarinnan av Ryssland. En fred som slutits på Wärälä slätt vid Kymmene älv i augusti 1790, med text på franska 

Underhållsbetalning av medel till avskedade ryttare, dragoner och soldater år 1791–92 finns i tryck och i Piteå kompani berördes sergeant Jonas Lagerspets soldaterna Olof Björk, Matts Glad, Olof Palaseh, Jacob Järnbröst, Pehr Skyndsam och Lars Frisk.

Här kan man också ta del av kung Gustaf III:s ättartal, de personalier som lästes upp vid kungens begravning den 14 maj 1792.

I samband med kungens dödsfall anbefalldes också en allmän ”klagodag”.

Hela kungens liv finns skildrat, alltifrån attentatet på Operan, till själva dödsfallet, dödsberedelsen.

I riksdagen satt då bland annat för borgarståndet Anders Rechardt, som representerade Piteå

Bondeståndet företräddes av Eric Nilsson som representerade Övre och Nedre Kalix, Råneå, Luleå och Piteå socknar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!