Piteås Nykterhetsvänners samarbetskommitté, en sammanslutning av nykterhetsorganisationer och religiösa sammanslutningar, stod upp på barrikaderna för ett nyktrare Piteå och vann bifall hos såväl stadsfullmäktiges beredningsutskott som nykterhetsnämnden.
I en skrivelse till stadsfullmäktige krävde Nykterhetsvännernas samarbetskommitté kraftiga inskränkningar vad gäller möjligheten att erhålla sprit på försäljningsstället i Piteå.
Det yrkades att åldersgränsen för att få köpa ut sprit skulle sättas till 25 år, att försäljning inte skulle få ske till personer som fick understöd av allmänna medel eller som inte skötte sin försörjningsplikt. De som under de tre senaste åren resterade med obetalda skatter till kommunen eller för pensionsavgifter skulle heller inte ges möjlighet att köpa sprit.
Gifta kvinnor skulle heller inte göra sig besvär. Motbok kunde medges till gift kvinna endast om hon bildade eget hushåll.
Därtill var kravet att försäljning inte skulle få äga rum före söndag eller helgdag. Inte heller från och med dagen före julafton till dagen efter trettondag jul. Spritförsäljning var heller inte tillåten från måndagen före påsk till tredje dag påsk.
Styrelsen för Piteå spirituosabolag ifrågasatte Nykterhetsvännernas samarbetskommittés yrkande. Bland annat ifråga om att minska literantalet. Styrelsen hävdade att en lämplig kvantitet var fyra liter per månad och hänvisade till att det var så på andra ställen i landet.
"Det har tydligen under de gångna åren visat sig att ju mera svåråtkomlig en vara visat sig vara har begäret att på lagligt, eller så om det kunnat ske, olagligt sätt komma över denna vara varit. Att genom alltför stränga restriktioner åstadkomma en tingens ordning som endast bidrar till att skapa lagöverträdelser, var något som styrelsen inte såg som eftersträvansvärt och kunde inte se de föreliggande förslagen bidra till folknykterhet och varnade för en kommande smyg- och byteshandel".
Styrelsen var heller inte tilltalad av inskränkningen av försäljningsdagar.
Nykterhetsnämnden däremot tog samarbetskommitténs skrivelse till sig och applåderade förslaget om en maxkvantitet av en liter per månad och en begränsning av öppethållandet vid spritbolaget i Piteå.
– Det gagnar folknykterheten, klargjorde nämnden som pekade på att nykterhetstillståndet avsevärt försämrats i Piteå.
– Ju mera spirituosa som försäljes desto flera fylleriförseelser, desto mera dryckenskap, påpekade nykterhetsnämnden.
Spritförsäljningen hade dessförinnan stötts och blötts under lång tid. När de första tidningarna började utges i Piteå fanns en hel del påtalat om det myckna supandet. Åtskilliga artiklar finns om brännvinssupandet och brännvinsförsäljningen.
Bland annat, som ett av många exempel, i Arvidsjaur under kyrkhelgerna där handlarna från Piteå, som hade nederlagsrätt, lagrade upp ordentligt för att pläga Arvidsjaursborna. Då fanns även ett utminuteringsställe för brännvin i Öjebyn.
1851 yttrade en riksdagsmannabonde: "En sup åt arbetaren är bättre än en bit bröd".
Vid ungefär samma tidpunkt omtalas en präst som nekat delta i prästmöten därför att de är supmöten.
Vid ett riksdagsval visade det sig att bränneribolaget hade ett eget parti som ville hindra att en nykterist blev vald. Som exempel på en sådan kandidat nämndes Wåhlin i Piteå.