Huset, ett framsynt bygge, stod i ett kvarter som tidigare hade flera mindre bostadshus, där det fanns häststall, var plats för Byggnads- och ABF:s kontor och där det också en tid fanns matt- kläd- och tygaffärer. Hus som varit hem för människor i några generationer.
Bläddrar man i Piteå-Tidningen genom åren finner man små notiser, och ibland en del bilder, på trähus som fått ge vika för betong- och tegelfastigheter som blivit hem för hundratals människor.
De gamla tidningarna är en rik källa för de som vill forska om Piteås bebyggelsehistoria.
Huset med adress Storgatan 76, beläget i kvarteret Hägern har en intressant historia, där förfallet med tiden gick så långt att det skulle bli kostsamt med en större renovering.
Slutet kom 1980 för 76:an, som uppfördes på 1890-talet byggmästare Gustaf Dahlbäck från Blåsmark efter egna ritningar. Dahlbäck gick ur tiden 1926.
Hos honom växte för övrigt brorsonen Edvard Dahlbäck upp, Han var född i Byske och Hortlax kyrkas arkitekt.
Gustaf Dahlbäck byggde också många skolhus och var även med att bygga upp kyrkan Långträsk samt mejeriet i Blåsmark. I Blåsmark startade han också i början av 1900-talet en affär i sin fastighet, vilken avyttrades några år senare till Kooperativa handelsföreningen Aktiv i Storfors. Han var även drivande person inom Blåsmarks elektriska AB med kraftverk i Kallfors, och vattentillförsel från Kallbäcken och Sågån.
76:an innehöll två lägenheter om sex rum och kök, två vindsrum samt källarlokaler och gårdshus.
1915 förvärvades fastigheten av grosshandlare Carl Sandberg, Piteå och gift 1921 med Maria Åström. Makarna fick en son 1922, vilken avled tre dagar senare. Paret hade sedan en fosterdotter.
Grosshandlaren hade sedan ett förhållande med en kvinna från Norrfjärden, mor till tre barn. Två av dem hade Sandberg som pappa. Grosshandlare Sandberg avled 1935.
Fastigheten togs sedan över av Maria Sandberg, som då drev C.L Åströms juveleraraffär i Piteå. En tid belägen vid Rådhustorget.
Hennes pappa, Carl Ludvig Åström, föddes 1852 i Piteå men dog endast 34 år gammal, 1887. Han var gift med Fredrika Granlund (1851–1923) från Skellefteå. De fick dottern Maria och sonen Karl Gustaf.
Makan Fredrika drev efter makens död rörelsen fram till 1923 då dottern Maria tog över.
Maria Sandberg avled 1948.
Senare övergick verksamheten till Karl Gustafs son Bo. Namnstämpeln C L Åström sattes på silverföremål och guldsmycken som tillverkades av guld- och silversmeden Bo Åström. Han var verksam åren 1913–1992.
Fastigheten Storgatan 76 förvärvades sedan efter Maria Sandbergs dödsbo av makarna Märta (1905–1970) och Knut Söderholm (1897–1955.) Fastigheten såldes senare till byggmästare Ragnar Wikstén.
Om livet i 76:an berättar Lawe Söderholm i boken Fader Okänd, som handlar om familjen. Om starka viljor och diskussioner och om fastighetens framtid. Han ger en spännande inblick i hur det var att bo där.
Under senare år var bland annat teckningslärare Cajsa Weibull (1914–2009) med familj och rektor Paul Gustafsson (1902–1982) med familj bosatta i fastigheten. Bland de sista hyresgästerna var kyrkoherdeparet Gustaf (1907–1975) och Gunhild Backlund. (1905–1977). De flyttade från Norrfjärden och in i huset i samband med pensioneringen i början av 1970-talet.
Efter diverse turer och en nedgångsperiod revs sedan huset 1980.
Nu är samtliga äldre byggnader i kvarteret borta. Här har växt upp ett nytt kvarter med taxiverksamhet, veterinär- och läkarmottagningar och ett stort antal hyreslägenheter, med busstationen och grill- och korvbar som granne.