Efter 17 år i Chicago blev hemlängtan för stark

Vistelsen i Chicago varade i 17 år, sedan blev hemlängtan för stark för Gunnar Danielsson från Sikfors. Då packade han och hustrun Maria kappsäcken och reste hem till gamla Sverige och Sikfors. Men han var inte ensam i syskonskaran som tog emigrantångaren hem igen.

Med passerarfartyget Kungsholm kom Danielssons till New York för vidare transport till Chicago.

Med passerarfartyget Kungsholm kom Danielssons till New York för vidare transport till Chicago.

Foto: Privat

Återblick2023-07-25 06:00

För brodern Sigurd varade vistelsen i Amerika 10 år. Även systern Märta och hennes familj återvände hem.

De fick under åren ”over there” uppleva det hektiska Chicago som Atlantflygaren Charles Lindberg, gangsterchefen Al Capone och boxarringens stora slag Dempsey-Tunney gjorde berömt.

Fadern Johan Danielsson fick i sitt första äktenskap fem barn. Första hustrun avled i januari 1900. Han gifte om sig i maj 1901 med en syster till första frun och fick med henne åtta barn. 

Fyra i syskonskaran Danielsson gjorde uppbrott från hembygden.

När Sigurd Danielsson 1923 gav sig iväg anslöt sig systern Märta, eller Martha som hon senare kallades, och 1926 utvandrade brodern Fritz.

Familjen Danielsson, som bestod av 13 barn i faderns två äktenskap, fick verkligen uppleva uppbrottsstämning under 1920-talet.

Innan Sigurd Danielsson gav sig i väg var han sysselsatt med skogs- och flottningsarbete och skötte också ett par år motorfärjan i Bergsviken, tillsammans med en broder.

Sigurd Danielsson åkte med Kungsholm till Amerika, anlände den 1 maj 1923, och uppgav för myndigheterna ett penninginnehav på 144 dollar. Som kontaktperson i Amerika uppgavs vännen Gunnar Larsson. I kolumnen för antal år i USA skrev han ”forever”.

Efter hemkomsten övertog han fädernegården i Sikfors med dess jordbruk och även faderns syssla som färjvakt vid Sikfors färjställe.

1938 gifte han sig med Ottilia Holmbom från Sikfors och bildade familj. Sigurd Danielsson gick ur tiden 1965, nära 70 år gammal.

Gunnar Danielsson arbetade i sin ungdom i likhet med brodern Sigurd i timmerskogen och som färjvakt. När kraftstationsbygget i Sikfors startade var han en av de första som anställdes och var där verksam som smörjare.

Han sade upp sin anställning, tog hustrun Maria, född Karlsson, med sig och styrde sedan kosan - via Karlshamn - till Chicago där verkligheten ibland kanske inte var i det skimmer som han fått beskrivit för sig.  Makarna anlände till Amerika med Kungsholm den 19 november 1924. I ankomstpappren uppgav han brodern Sigurd som kontaktperson och hade antecknat ett penninginnehav på 50 dollar.  I kolumnen för antal år i USA skrev Gunnar Danielsson ”forever”.

Men efter ett antal år togs beslutet att ”go home to Sweden”. Efter någon tid efter hemkomsten engagerades han i Danielssons bussbolag som förare på linjen Piteå-Sjulsmark och Piteå-Rosvik.

Gunnar Danielsson avled 1960 och hustrun Maria 1967.

När Märta Danielsson bröt upp från Sverige var hon anställd som tjänarinna i Stockholm. I Chicago förenade hon sina öden med en annan Piteåbo. Paul Lundman, från Borgfors, Sikfors, som kom till Amerika i mars 1923. 

I januari 1928 gifte sig Märta och Paul och i september samma år föddes sonen Arne, enligt dopboken för Ebenezer Lutheran Church i Summerdale, Chicago. 

Familjen bosatte sig efter återkomsten till Sverige i Sikfors, där Märta dog 1977. Maken Paul avled 1985. Sonen Arne avled i Piteå 2020.

Fritz Danielsson fick vid sin ankomst till Chicago anställning hos storbyggmästaren Ragnar Benson, där han senare avancerade till förman. I Chicago träffade han sin blivande hustru Lisa Hedström från Öjebyn. De gifte sig 1932 och fick senare en dotter.

Efter pensioneringen flyttade Danielsson 1971 till Coleman, Wisconsin, där dottern med familj var bosatt. Fritz Danielsson dog 1992.

Återblick

Återblicken handlar om historier från åren som gått. Berättelserna är huvudsakligen baserade på texter ur gamla lokaltidningar där djupdykningar har gjorts bland notiser och artiklar. På Återblickssidan blandas allt slags stoff – stort och smått. Det handlar många gånger om uppföljningar kring notiser, reportage, händelser och personporträtt. Mångfalden är överväldigande och läsaren får tillfälle att förnya bekantskapen med det som hände förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!