De kastades in i Amerikas smältdegel

Under en period av 15 år lämnade inte mindre än 13 personer från släkten Vinblad von Walter Piteåbygden för USA, drömmarnas land bortom havet. De skulle därmed aldrig mer trampa sin barndoms bygd i det gamla landet.

Frans Johan Vinblad von Walter var en av dem som fick köa och trängas i emigrantsållet på Ellis Island, New York, innan han fick sitt kryss på sin koffert, ett kryss som var nyckeln till lyckolandets dörr.

Frans Johan Vinblad von Walter var en av dem som fick köa och trängas i emigrantsållet på Ellis Island, New York, innan han fick sitt kryss på sin koffert, ett kryss som var nyckeln till lyckolandets dörr.

Foto: Jan Lundquist

Återblick2021-06-28 11:05

De hade hört talas om Amerika, och glädjen var säkerligen stor när de slutligen nådde sina drömmars och längtans land. Det förlovade landet, som fått dem att bryta upp från släkt och hembygd. Det okända landet med bara okända människor.

Till Ellis Island, en ö i New York vid mynningen av Hudsonfloden, skulle de alla släpande på sina koffertar granskas av myndigheterna, innan de kastades in i Amerikas smältdegel.

Ellis Island var ankomstplatsen sedan slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet för många av de immigranter som kom till USA. 

Arbetaren och senare jordägaren Frans Johan Vinblad von Walter var en av dem som fick köa och trängas i emigrantsållet innan han fick sitt röda kryss på sin koffert, ett kryss som var nyckeln till lyckolandets dörr.

Han var först bosatt i Porsnäs, Norrfjärden, gift med Anna Fredrika Hedqvist och fick med henne 12 barn, av vilka åtta emigrerade till Amerika. De flesta av barnen födda i Porsnäs, innan familjen senare flyttade till Hortlax. Familjen flyttade 1897 från Porsnäs till Tingsholmen. 

Han blev änkeman 1913 och tog 1920 beslutet att, tillsammans med yngsta barnet Rut Frideborg, emigrera för att förena sig med övriga barn som tidigare utvandrat. Frans Johans slog sig ned i St Paul, Minnesota, där han avled 1934. Bara en kort tid därefter anslöt sig sonen Oskar Napoleon. 

Först ut av barnen att få sin längtans dröm uppfylld var sonen Johan Verner som i mars 1904 reste till St Paul i Minnesota. Han avkortade efternamnet till Walter och avled 1955 i Ramsey, Minnesota. Han var gift och trebarnsfar.

I mars 1906 anslöt sig sonen Frans Amandus. Även han hade St. Paul i Minnesota som slutdestination. Han gifte sig med Bedra Fredrika Johansson-Eriksson från Jävre, som kom till USA 1908. Han avled 1942.

I mars 1906 flyttade dottern Hilma Paulina från Hortlax för att förena sig med sin make, sjömannen Karl Herman Karlsson från Hortlax, som utvandrat året före. Hilma Paulina avled 1910.

1909 reste döttrarna Anna Tekla och Ellen Maria till St. Paul i Minnesota.

Anna Tekla gifte sig med Albert Ostrom, blev änka och gifte sedan om sig och fick då efternamnet Larson. Hon avled 1961 i St. Paul.

Ellen Maria gick ur tiden år 1959 i Ramsey, Minnesota.

Sist ut i raden av familjemedlemmarna var Knut Gunnar, eller Knute som han senare kallades. Han lämnade hembygden 1916. Knut avled 1984 i St. Paul. Han var gift med Mary Leibel (1902-1990). I familjen fanns en son.

Kvar i Sverige av syskonskaran på 12 blev Karl Leo, Frida Regina och Betty Sofia. Ytterligare ett barn fanns i familjen, Klas Arvid, som dog avled redan 1903, två år gammal.

I Pitholm var en broder till Frans Johan, Karl Arvid, bosatt. Tre av hans sju barn styrde vägen över Atlanten. Det var Karl Valdemar som åkte iväg 1905, Alida Amanda 1913 och Rolf Brynolf 1925.

Karl Valdemar avled 1966 i Tacoma Pierce County, Washington 

Alida gifte sig 1915 Pierce, Washington med Carl Hendrickson. Han avled 1918. Hon gifte sig senare med Jack D. Rogers och blev mor till tre barn. Hon avled 1979 i Snohomish, Washington

Rolf Brynolf avled 1963. Hans sista bostadsort var Alaska. Tidigare var han med sin familj bosatt i Tacoma, Washington. 

Alla behöll heller inte namnet Vinblad von Walter. En del blev von Walter och en del Walter när de kom till USA.

Återblick

Återblicken handlar om historier från åren som gått. Berättelserna är huvudsakligen baserade på texter ur gamla lokaltidningar där djupdykningar har gjorts bland notiser och artiklar. På Återblickssidan blandas allt slags stoff – stort och smått. Det handlar många gånger om uppföljningar kring notiser, reportage, händelser och personporträtt. Mångfalden är stor och läsaren får tillfälle att förnya bekantskapen med det som hände förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!