Hotades med avsked om de inte handlade av bolaget

I en kontrabok som en gång tillhörde Karl Gustaf Öberg, Degeränget, finns noteringar från åren 1900-1902 om varuuttag och betalning mellan honom och aktiebolaget Storfors.

Kontraboken inhandlade Öberg i bolagshandeln för 25 öre.

Kontraboken inhandlade Öberg i bolagshandeln för 25 öre.

Foto: Arkivbild

Återblick2021-05-31 09:55

Alla anställda vid bolaget hade kontraböcker i vilka de olika uttagen i bolagshandeln bokfördes. Många berättar att folk oftast fick skuldsätta sig i bolagshandeln och en del kom aldrig ur det. Det var en och annan som fick sig en smäll. Öberg däremot, vilket framgår av kontraboken, klarade sig hyggligt och kunde balansera sina inkomster väl med de inköp som gjordes.

Under den tiden som Storforsbolaget existerade, med sågar i bland annat Storfors och Bergsviken, fick de anställda mestadels sina livsförnödenheter av bolaget. Patron Carl Anton Hedqvist – ägare till bolaget – skaffade hem de varor som de anställda behövde. Det gällde allt – från spannmål, mjöl, sill till smör. Den inhemska kommersen reglerades genom avdrag på lönen.

För många av arbetarna blev det inte mycket av de kontanta medlen. Det mesta, ibland allt, gick åt till uttagen. Efter verkställd avräkning på brukskontoret kunde det visa sig att några kontanter inte fanns tillgängliga.

För Karl Gustaf Öbergs del fann en viss försiktighet med hanteringen och han kunde därför för de aktuella åren redovisa en behållning för varje månad.

Innehållet berättar om handelsutbudet. Inköpen för varje månad är noga bokförda.

I boken kan man exempelvis läsa att Karl Gustaf Öberg i september 1900 inhandlade 4,5 kilo fläsk, 2,5 kg sirap, ett kilo smör, ett kilo kaffe och 30 liter salt för 10:74 som sedan drogs från innestående 370:52.

Fläsket betingade ett pris av 5:12, sirapen 1:10, smöret 2:10, kaffet 1:30 och saltet 1:12 kronor.

När Öberg återkom för inköp i oktober fanns på inköpslistan garn, flanell, lärft, tegel och rågsikt, snus och såpa. Under de här två månaderna handlade Öberg för 69:55 och kunde också betala en del av varorna kontant, med 40 kronor. 

I handelsboden fanns amerikanskt fläsk, snus i lös vikt, sill i tunna, kaffesäckar, tygpackar och allt annat tillhörande ”livets nödtorft”.

Under de aktuella åren kostade de inhandlade varorna:

1/2 kilo snus 70 öre, ett kg garn 2:40, 1,8 meter lärft 68 öre, 1,2 meter flanell 60 öre, såpa 50 öre kilot, en fjärding strömming 7:25, fem kilo socker 3:83, ett par hängslen 60 öre, ett tjog ägg en krona, två hektoliter kalk 4 kronor, en pojkmössa 2:10, ett kilo ister en krona, 2,55 kilo renkött 2:31, tre meter tyg 2:25, en lie 1:75, ett kilo bruna bönor 40 öre, ett par galoscher tre kronor, två liter linolja 1:70 och två kilo sill 70 öre.

Många inköp handlade också om arbeten som skulle utföras på gården. Öberg köpte bland 10 tegel till en kostnad av 2:50, bräder för nio kronor och ved för åtta kronor.

Även om det fanns möjlighet till inköp på annat håll så ”tvingades” man handla i bolagshandeln, annars kunde det bli avsked.

Huset där bolagshandeln i Storfors inrymdes brann ner till grunden 1917. Handelsföreståndaren flyttade då sin verksamhet till ett hus och drev där privat butik.

Under 1901, från februari till november, var Öberg sysselsatt med stapling i brädgården och tjänade totalt 665:61 under 19 arbetsdagar. Som mest var dagsförtjänsten 44:64 och som lägst fick han 19:32 för en dags arbete.

Karl Gustaf Öberg, som var född 1854, avled i oktober 1923. Han titulerades då jordägare. Han var gift med Lovisa Edin från Nybyn, Altersbruk. I familjen fanns fyra barn, Vilma Lovisa, Karl Arvid, Elsa Kristina och Johan Amandus.

Återblick

Återblicken handlar om historier från åren som gått. Berättelserna är huvudsakligen baserade på texter ur gamla lokaltidningar där djupdykningar har gjorts bland notiser och artiklar. På Återblickssidan blandas allt slags stoff – stort och smått. Det handlar många gånger om uppföljningar kring notiser, reportage, händelser och personporträtt. Mångfalden är stor och läsaren får tillfälle att förnya bekantskapen med det som hände förr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!