Tandläkare flyr från Folktandvården

I den stora bristen på tandläkare i Norrbotten, förväntas personal bli ambulerande för att täcka upp där bortfallet är som störst.

Inez Nilsson och Ida Nilsson tycker situationen med bristen på tandläkare är svår. "Vi förstår så klart att vi måste hjälpa till, men i den här utsträckningen?"

Inez Nilsson och Ida Nilsson tycker situationen med bristen på tandläkare är svår. "Vi förstår så klart att vi måste hjälpa till, men i den här utsträckningen?"

Foto: Sofie Abrahamsson

Arvidsjaurs kommun2019-11-27 09:21

Till skillnad från många andra kommuner i Norrbotten, har Arvidsjaur och Arjeplogs folktandvård det bra på tandläkarfronten. Det finns inga långa kölistor, och man hinner med såväl vuxna som barn och akuta fall. Något som tandläkaren Ida Nilsson, Arvidsjaur, tror kommer förändras inom kort. 

– Vi tillhör i dag ett verksamhetsområde där Arvidsjaur, Arjeplog, Boden och Älvsbyn ingår. Boden och Älvsbyn har det sämre med tandläkare, vilket innebär att vi förväntas ställa upp som ambulerande tandläkare i rätt stor utsträckning framöver. 

Enligt Nilsson handlar det om en tandläkare från Arjeplog, och tre tandläkare från Arvidsjaur som ska vara ute och stafetta tio veckor vardera per år.

– Men i själva verket rör det sig nog om mer för oss i Arvidsjaur. Vi har kollegor som av familjesituation inte har möjlighet att vara borta, då fördelas de veckorna på oss andra. För mig skulle det bli ungefär en vecka borta per månad, och jag vill inte vara borta från min familj så mycket när barnen är små. Det var inte det här jag hade tänkt mig när jag tog anställning för sju år sedan. 

Totalt ska alltså tandläkarna i Arvidsjaur tillsammans vara på annan ort 30 veckor per år. 

– Det är veckor när vi inte kommer att kunna utföra vård i Arvidsjaur. Det kanske inte kommer att märkas så väl till en början, men på sikt tror jag att vi landar i att behandla barn och akuta fall, precis som det är på många andra ställen i Norrbotten. Vi kommer inte kunna kalla de vuxna revisionspatienterna, och våra kölistor kommer åter att växa.

Ida Nilsson vill vara tydlig med att hon och kollegorna förstår den svåra situationen i Regionen, och att man vill hjälpa till. 

– Jag förstår att de har rätt att göra så här, men det känns inte rimligt att det ska bli i den här utsträckningen. Är det så man ska behandla sin personal? Det känns inte rätt. 

Missnöjet har lett till att det i dagsläget är tre tandläkare i Arvidsjaur som nu söker nytt jobb. 

– Just nu är det upprörda känslor, mycket ont i magen. Jag dagpendlar hellre än att vara borta 10–15 veckor per år från familjen. Jag har testat det tidigare och vet att det går.

Läsare som hört av sig till PT säger att när väl någonting fungerar i inlandet, ska det genast söndras och delas med sig. 

"Men annat ska vi klara oss utan – röntgen, OBS-platser, jourläkare, varmvattenbassäng. Man måste snart köra till kusten för en förkylning!"

Karta: Folktandvården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!