– Jag var på väg till Arvidsjaur för bussbyte när jag fick ett meddelande från Sunderby sjukhus. De hade avbokat min tid eftersom det inte fanns någon läkare, berättar Göran Johansson.
Besöket skulle ha ägt rum den andra december. Han fick aldrig någon vidare förklaring till varför det ställdes in med bara timmar kvar.
– Den enda förklaring jag fick var att jag hade fått en ny tid. Och då sa jag att jag ville ha en ny kallelse skickad till mig, men hon jag pratade med tyckte inte att det var nödvändigt, fortsätter han.
Anledningen till besöket var smärtor i ryggen. Ibland behöver Göran ta en paus i promenaden till mataffären, även fast den ligger alldeles intill hans bostad.
– Det värsta av allt med det här är att jag är ofärdig. Jag kan inte gå någon längre sträcka, det handlar om 50-70 meter. Nu blev jag istället sittande på busstationen i Arvidsjaur i fyra timmar, säger han.
Inför besöket har han hävdat att han vill komma till en särskild läkare. Detta på grund av att han känt sig dåligt bemött tidigare.
– Den remitterande läkaren i Arjeplog yttrade sig som att det inte fanns någonting att göra åt min rygg. Han tyckte inte heller att jag kunde välja läkare. Men jag stod på mig och jag sa att jag ska ha remiss till ortopeden så att jag får klarhet i hur det ligger till, säger Göran.
Han tog saken i egna händer och ringde till Sunderby sjukhus.
– Jag har begärt att få träffa den här läkaren, och honom ska jag träffa. Under telefonsamtalet meddelade sedan sköterskan att det fanns en tid hos den läkare som jag önskade.
Men nu tvingas han alltså göra om resan.
– Det här är bedrövligt. Oftast tas ingen hänsyn till färden man ska göra. De skulle kunna prova passa in tiderna bättre i Sunderbyn. Men där har Piteå har å andra sidan varit suveräna, säger Göran.
Från regionens sida håller man inte med om kritiken.
– Personalen har god kännedom om logistiken för våra patienter. Är det nu så att det brister så tror jag inte att det är det som är problemet. Utan ibland går saker inte som planerat, säger Anders Sundelin, verksamhetschef vid ortopedin i Region Norrbotten.
– Är det så att det handlar om sjukdom till exempel så ringer ju mottagningen motbud. När det gäller patienter som åker väldigt långt så försöker vi se till att någon annan kan ta patienten, säger Sundelin.