– Möjligheten att öppna filialer och servicepunkter finns redan i dag, men från den första januari får man också ersättning för det, säger Linda Frohm (M), regionråd som hoppas på både initiativ från privata aktörer, men även från de regiondrivna hälsocentralerna.
Den första januari börjar den nya beställningen för primärvård 2020 att gälla. Det är den första beställningen som görs av den nya majoriteten med Sjukvårdpartiet, Moderaterna och Centerpartiet.
Trots tuffa besparingar på närsjukvården, ökar man samtidigt budgetramen till primärvården i länet med drygt 38 miljoner kronor. Sju miljoner kronor vill man lägga på fler filialer och servicepunkter i glesbygd.
– Primärvården är oerhört viktig som första linjens sjukvård och tillgängligheten är det viktigaste för primärvården, säger Linda Frohm som menar att detta är en "första satsning" och att fler kommer.
Hälsocentraler som vill starta filialer kan få 900 000 kronor per år för detta, för en servicepunkt 200 000 kronor. En filial bemannas av en sjuksköterska och/eller läkare och eventuellt andra vårdkategorier och har öppet minst en dag i veckan. En servicepunkt kan vara bemannad av en sjuksköterska eller undersköterska och ha öppet minst varannan vecka.
I början av år 2016 lades filialerna i Glommersträsk, Moskosel och Slagnäs ner. Nu ökar möjligheten att de öppnar igen.
– En hälsocentral kunna anse att, har man väldigt många invånare i exempelvis Glommersträsk, så öppnar man en filial eller en servicepunkt där istället för att bekosta sjukresor, säger Linda Frohm som menar att den inte behöver vara öppen varje dag.
Regionen jobbar parallellt också med ortsplacerade distriktssköterskor.
– Men filial eller servicepunkt tycker jag personligen är bättre för att öka tillgängligheten för då har man en koppling till en hälsocentral. Patienten kanske gör sin första behandling på filialen, men sedan har man möjlighet till vidare utredning på hälsocentralen, säger Linda Frohm.
Nytt är också en modell för avstånds- och litenhetsersättning som införs. En hälsocentral med färre än 5 000 listade patienter får ett större bidrag. Lika så hälsocentraler som ligger mer än fem mil från ett sjukhus.
– Hälsocentralen i Arjeplog, som har 25 mil till närmaste sjukhus har ett helt annat ansvar för patienterna än de hälsocentraler som finns belägna i sjukhus, säger Frohm.