"Hoppas det blir ett jägarregemente"

Det svenska försvaret ska expandera, men om inte pengarna räcker kan vissa satsning på armén läggas på is. Något som kan få konsekvenser för Arvidsjaur.

Om försvarsbeslutet 2020 blir mycket dyrare än beräknat så finns risk att en del satsningar påverkas. Exempelvis kan återetableringen av regementet i Arvidsjaur påverkas.

Om försvarsbeslutet 2020 blir mycket dyrare än beräknat så finns risk att en del satsningar påverkas. Exempelvis kan återetableringen av regementet i Arvidsjaur påverkas.

Foto: Nils Widman

Arvidsjaurs kommun2019-10-31 15:33

– Jag känner att det i nuläget är svårt att kommentera. Vi inväntar den 15 november då ÖB ska lämna över Försvarsmaktens underlag till regeringen. Utifrån det får väl politikerna räkna och besluta i vilken ordning saker ska ske, säger överstelöjtnant Mathias Holmqvist, chef för arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.

I försvarsberedningens förslag finns bland annat tanken att återetablera K4 från dagens bataljon till ett regemente. Det skulle innebära att dagens 75 befäl fördubblas. Även de värnpliktiga fördubblas från dagens 150 till cirka 300.
Är du orolig för att det här ska gå om intet?
– Jag avvaktar med det. Fördelen är att vi redan har allting här. Det behöver inte kosta så mycket. Politikerna har ju sagt att vi är den lättaste frukten att plocka, säger Mathias Holmqvist.

Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg (S) är av ungefär samma åsikt. Hon tror och hoppas att beslutsfattarna förstår att en satsning i Arvidsjaur inte är särskilt kostnadskrävande.
– Det är ju bara att flytta in och det är vad vi hoppas och tror ska ske, säger Sara Lundberg och konstaterar att en utökning får stor betydelse för kommunen.

– Det handlar ju om många nya arbetstillfällen. Inte bara för jägarbataljonen, utan för hela samhället. För kommunen innebär det ökade skatteintäkter och det påverkar också många andra näringar. Kringeffekterna blir stora. Folk ska ju bo, äta och leva i kommunen, säger Sara Lundberg som berättar att kommunen har en arbetsgrupp som med utgångspunkt för en etablering tittar på olika aspekter.

Inte heller centerpartiets gruppledare, Bjarne Hald, som själv har ett förflutet i det militära, vill ta ut oron i förskott.
– Det är ett litet orosmoment, men vi stänger de öronen nu och tror på det här, sa Hald i samband med kommunfullmäktiges sammanträde i tisdags.

Oron handlar om stora skillnader i kostnadsberäkningen mellan försvarsberedningen och Försvarsmakten. Enligt DN är Försvarsmaktens beräkning minst tio miljarder högre. Ett besked som inte togs emot väl bland politikerna i försvarsberedningen, men försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte föregå den officiella beräkning och rapport som ÖB ska lämna över till regeringen den 15 november. Före det vill han inte kommentera uppgifterna om kostnadsökningar.
– Försvarsberedningens förslag är en bra grundplatta, det är grunden för en proposition.

Överstelöjtnant Mathias Holmqvist, chef för arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, vill invänta ÖB:s rapport den 15 november. (Arkivbild)
Överstelöjtnant Mathias Holmqvist, chef för arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, vill invänta ÖB:s rapport den 15 november. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!