Bra snurr på Röda korset i Arvidsjaur

Röda korsets butik i Arvidsjaur går som tåget. Verksamheten är ett välsmort maskineri med växtvärk i mer ett väderstreck.

Anette Levén, Erika Andersson och Marlene Jonsson, tre av flera hjärtan som klappar för Röda korsets verksamhet.

Anette Levén, Erika Andersson och Marlene Jonsson, tre av flera hjärtan som klappar för Röda korsets verksamhet.

Foto: Sofie Abrahamsson

Arvidsjaurs kommun2019-11-07 20:00

Det finns inget som den typiska Röda korset-kunden i Arvidsjaur. Bland de omsorgsfullt sorterade raderna av begagnade kläder och prylar, rör sig ung som gammal, rik som ekonomiskt utsatt, och allt där emellan. Ett litet krypin på Stationsgatan, som vid första anblick förefaller vara bara en butik, men som när man skrapar på ytan visar sig vara så mycket mer. 

Bland julstjärnor i näver, metervis av gardiner, avlagda bordslöpare och tavelramar i olika storlekar, sitter en grupp om fyra besökare och avhandlar allt mellan himmel och jord. Runt varje pekfinger hänger en välfylld kaffekopp. 

– Vi är lika mycket en viktig mötesplats, som en välgörenhetsbutik, och det är oftast mycket folk i omlopp de fyra timmar om dagen vi har öppet, berättar verksamhetsansvariga Erika Andersson. 

Och här står det allt annat än stilla. Den lilla butiken till trots, skänker Röda korset i Arvidsjaur omkring 320 000 kronor till välgörande ändamål - varje år. Sedan 2010 har försäljningen fördubblats, och ökar stadigt.

– Och det är tack vare våra otroligt generösa givare, våra kunder, vår duktiga personal. Utan varandra skulle det inte se ut så här, säger styrelseordförande Anette Levén. 

En titt bakom kulisserna i källaren under butiken, och man förstår vad Erika Andersson menar med att man känner sig lite trångbodda. Här hänger kläder bokstavligen från golv till tak, imponerande välordnat med tanke på det lilla utrymmet. Sommarkläder här, barnkläder där. Ett hörn för ouppackade saker.

– Det är som lilla julafton när man öppnar en ny påse eller kartong. Man vet aldrig vad man kommer hitta! Folk är helt otroliga. Ibland är det helt nya märkeskläder, med lappar kvar och allt, som kostar massvis att köpa nytt, säger Marlene Jonsson. 

En trappa upp i butiken är det ständig snurr på grejerna. Tanken är att kunden ska hitta något nytt varje dag, och man lägger ned mycket tid till att fundera på skyltfönstren och smarta uppdelningar i butiken. Drömmen är en betydligt större lokal, med samma centrala läge till en schyst hyra. 

– Vi vill ju hellre skänka pengar än betala dyra hyror. Men det hade underlättat en del. Tänk bara hur många vi hade kunnat ordna sysselsättning för, drömmer Andersson. 

Hur är det att ha välgörenhet som arbete?

– Man mår väldigt bra av det på det personliga planet –  att känna att man medverkar till att göra skillnad för folk som behöver det.

Liten men välordnad är butiken på Stationsgatan. Här är vem som helst välkommen på en kopp kaffe och lite shopping. Eller endera.
Liten men välordnad är butiken på Stationsgatan. Här är vem som helst välkommen på en kopp kaffe och lite shopping. Eller endera.
Karta: Rödakorset Arvidsjaurkretsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!