Bataljonschefen positiv till beskedet

Mathias Holmqvist, chef för arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, gläds åt öppningen för ytterligare en jägarbataljon i Arvidsjaur.

Mathias Holmqvist, chef för arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, välkomnar förberedelser för ytterligare en jägarbataljon kopplad till K4. (Arkivbild)

Mathias Holmqvist, chef för arméns jägarbataljon i Arvidsjaur, välkomnar förberedelser för ytterligare en jägarbataljon kopplad till K4. (Arkivbild)

Foto: Peter Johansson/Norrbottens media

Arvidsjaurs kommun2019-11-15 17:23

Överbefälhavare Micael Bydén meddelar att man påbörjar utvecklingen av ytterligare en jägarbataljon kopplad till K4 i Arvidsjaur. Detta glädjer Mathias Holmqvist, överstelöjtnant och chef för arméns jägarbataljon på orten. 

– Det är glädjande att man nyttjar kapaciteten i Arvidsjaur, säger han. 

Mathias Holmqvist understryker att beslutet fortfarande ligger hos politikerna, och att det Försvarsmakten nu presenterat är ett förslag för hur utvecklingen ska införas.

– När man beslutar att detta ska genomföras får vi ansvar att utbilda och träna ytterligare en jägarbataljon. Det beslutas av politikerna i försvarsbeslutet. 

Trots att inget beslut ännu tagits förbereder Arvidsjaur sig för utvidgning. 

– Vi har sedan länge gjort ett arbete som har med tillväxt att göra, och jobbat för att man ska nyttja kapaciteten i Arvidsjaur bättre. Men det krävs politiska beslut för att ändra i organisationen. Det är det vi väntar på för att fullt ut kunna göra det vi vill, säger Mathias Holmqvist. 

En ny jägarbataljon i Arvidsjaur skulle kunna innebära en fördubbling av antalet yrkesofficerare kopplade till orten, med ett tillskott på upp till 70 personer. Mathias Holmqvist tror att ett sådant beslut skulle gynna Arvidsjaur. 

– Det skulle innebära att folk bosätter sig här, och även att folk kommer att pendla hit. Det kommer att gynna bygden på olika sätt. Folk tar med sina familjer och respektive, och börjar även använda flygplatsen mer. Det är bara positivt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!