Arvidsjaur vill bygga mer strandnära

Arvidsjaurs kommun vill satsa på mer byggande vid strandnära tomter.

Arvidsjaurs samhälle ska förändras om kommunen får som de vill. Mer bostäder planeras.

Arvidsjaurs samhälle ska förändras om kommunen får som de vill. Mer bostäder planeras.

Foto: Arvidsjaur kommun

Arvidsjaurs kommun2019-11-15 21:00

En plan för långsiktig landsbygsdutveckling har skapats i Arvidsjaurs kommun. Den visar att kommun vill satsa på att bebygga fler strandnära tomter i det nya utlagda förslaget till översikts- och tillväxtplan. 

– I 2015 års plan fick vi igenom 63 strandnära områden vilket lett till byggande. Vår kommun är den kommun i länet som kunna bevilja flest dispenser i Norrbotten, säger Britta Lundgren, samhällsplanerare/planingenjör.

Nu vill kommunen bebygga fler strandnära områden. 

–  Vårt förslag innefattar strandnära tomter i Lauker, Avaviken, Östra Kikkejaur, Fristad och Gullön. Det är vårt förslag, sen ska vi ha  samråd med allmänheten och alla som har synpunkter. Länsstyrelsen ska säga sitt och om vi kommer överens så kan dispenser från strandskyddet bli verklighet.

Planförslaget som nu presenteras innehåller bland annat förslag till nya områden för verksamheter/industri inne i Arvidsjaurs samhälle.

– Bland annat ett område mellan NTC och golfbanan. Vi har ett antal platser där vi tänker att det vore lämpligt med förtätningar.

Vidare finns planer på nya bostadsområden i centrala Arvidsjaur.

– Två nya områden skulle vi vilja bebygga. Bland annat vid Prästtjärn, ett vackert område där vi tycker det kan vara lämpligt att bebygga. Men en detaljplan behövs. Förslaget finns utlagt sedan tidigare. Det här nya är mer kompletteringar.

Förslag till översikts- och tillväxtplan finns tillgängligt för samråd fram till andra februari 2020. 

– Det ska bli jättespännande att få se hur andra ser på vårt planförslag”säger Britta Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!