"Vi ska bygga ett slakteri i Lauker"

Under två dagar har en workshop kring livsmedelshygien och egenkontroll för småskalig livsmedelshantering pågått i Glommersträsk.

17 februari 2017 09:31

Workshopen anordnas av North Business Arena Arvidsjaur, där Ann Engberg hållit i trådarna.

– Det skulle ha varit tre till, men verkligheten för småföretag är ju att det inte alltid blir som man planerat, men det känns bra att vi fick till det här. Det har varit otroligt givande.

Eva Quist arbetar hos Argentis i Arjeplog med affärsutveckling och håller med om att det varit bra dagar.

– Det är bra att få träffa alla sorters företag för det är fler och fler som funderar på att bli småskaliga producenter av livsmedel. Även om vi förstås inte kan ha några detaljkunskaper hos Argentis känns det bra att veta i alla fall en del hur det ser ut så man kan lotsa rätt.

Tre småföretagare har deltagit i workshopen och alla tar mycket kunskap med sig hem.

– Vi ska bygga ett slakteri i Lauker så det här har varit mycket bra för oss. Det enda är väl att man efter denna workshop fått väldigt mycket att göra. Det är otroligt mycket att tänka på, men det är bra att få all den här informationen. Dels ska man vara säker, och sedan ska man följa alla lagar. Det är mycket som ska stämma. I dag har vi mjölkdjur och förhoppningsvis kan vi öppna slakteriet i höst. Vi har också en tanke om att skaffa grisar, men vi får se hur långt vi hinner i år, säger Simon Karlsson.

Engberg håller med och just lagar har det diskuterats mycket kring.

–De är ju många gånger anpassade för en verksamhet oavsett dess storlek, så oavsett om man har ett jättestort företag eller ett litet lokalt så ska det skötas likadant. Vi har diskuterat mycket hur man kan sno till det för att passa olika verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa