Spånhålan blir digital affär

Nästa sommar hoppas Eva Granström och de övriga invånarna i Moskosel att de kan börja handla i byns första digitala affär.

1991 avvecklade Konsum Norrbotten butiken i Moskosel. Efter det har det funnits privat handel i byn - också nedlagd men nästa år är planen att öppna en digital butik. (Arkivbild).

1991 avvecklade Konsum Norrbotten butiken i Moskosel. Efter det har det funnits privat handel i byn - också nedlagd men nästa år är planen att öppna en digital butik. (Arkivbild).

Foto:

MOSKOSEL2019-06-05 05:00

Byn Moskosel, fyra mil utanför Arvidsjaur, har varken skola, förskola eller affär. De 200 invånarna i byn får åka nio mil tur och retur om de ska handla, men nästa år kan det bli ändring på det.

– Vi har tre viktiga önskemål i Moskosel. Att få en samlingssal, ett kafé och en affär. Vi har inte haft någon sedan 2006 eller 2007 då den privata butiken lades ner, säger Eva Granström i Moskosel.

Hon är en av de idésprutor som finns i byn och som vägrar att ge upp.

– Jag är positiv till att byn kan utvecklas. Det har flyttat in många barnfamiljer, säger hon.

Och redan nästa sommar kan Moskosel få den efterlängtade butiken.

– Vi har köpt en tomt vid gamla macken av åkaren Anders Eklund. Dit vill vi flytta sågverkskontoret Spånhålan vid den nedlagda sågen. Huset, som är på 300 kvadratmeter, är i ett bra skick. Nu handlar det bara om att få till stånd en detaljplaneändring och ordna med bygglov, säger Granström.

Hon berättar att det blir en så kallad digital handel.

– Vi går in för ett koncept som utvecklats av en ung kille i Linköping. Han använder moduler. Idén är att man tar sig in via en kod genom dörren. Sedan kan man handla från det basutbud som finns i butiken och man betalar på plats med kort.

Det förutsätter att de som handlar är ärliga?

– Jo, men det är de i Moskosel, säger Eva Granström.

Hon säger att det har genomförts ett möte och gjorts en enkät för att pejla intresset av en digital butik. Svaret blev positivt.

Basutbudet består av 500 varor som köps in från en grossist.

– Men vi kan också tänka oss att köpa in lokalproducerat. Det finns många bönder häromkring.

Ingen anställd kommer alltså att arbeta i butiken.

–Därför att det kostar pengar.  Men vi är en grupp frivilliga som kommer att packa upp varorna.

För att förverkliga planen har byn bildat en ekonomisk förening med hittills sju-åtta medlemmar och den har fler idéer på agendan:

I Spånhålan ska det också rymmas en samlingssal, ett kontor och ett servicecentrum.

– Det skulle kunna bistå med hantering av kontanter, lämna ut paket, ha en dator stående som folk kan nyttja, exemplifierar Eva Granström.

Hon berättar att det är fler byar som funderar på att öppna en digital butik.

För något år sedan stängde exempelvis butiken i Norsjövallen efter länsväg 365 och där pågår också ett arbete med att öppna en digital butik i en lokal vid byns automatstation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om