På ångtågsfärd mellan Arvidsjaur och Slagnäs
Fortsatt succé för jubilerande Arvidsjaurs järnvägsförenings populära ångtågsfärder mellan Arvidsjaur och Slagnäs. En intressant och härlig upplevelse tyckte både unga och äldre resenärer som på lördagsaftonen fanns med på tåget.
Ett hundatal resenärer fanns med på lördagsaftonens färd , varav många var barnfamiljer. En av dem var makarna Lena och Anders Arvidsson som tillsammans med de fem barnen Vega, Evy, Sebastian, Sven och Viktor trivdes i tågkupen.
Foto: Nils Widman
Här hålls ångan uppe när dagens generation får prova på hur det var att resa med tåg i forna tider, ett kulturarv som både unga och äldre resenärer såg ut att uppskatta denna ljumma julikväll när Nyheter i norrs reporter fanns med på tåget.
Nostalgisk upplevelse
Att det är något visst med ångtåg står utom all tvivel. Det tuffande ljudet, dofterna och den speciella och mäktiga rök som bolmar upp från ånglokets skorsten ger en nostaligisk upplevelse som är svår att beskriva i ord.
Bara avgången från Arvidsjaurs station är ett skådespel i sig som lockar många åskådare till järnvägsstationen.
Turisttåget på Inlandsbanan mellan orterna Arvidsjaur och Slagnäs är sannolikt unik i sitt slag med tanke på tågets storlek och sträckan elva mil med sju vagnar (alla i orginalskick från 30-talet) som tillryggaläggs vid varje restillfälle.
"Kamelen"
Turistångloket är en gammal E2-maskin från 1915 med nummer 1241 som lär kallas för "Kamelen" för att hon (man säger tydligen hon om ett tåg) dricker så mycket vatten.
Det ståtliga ångtåget från början av förra seklet bär också på en delvis tragisk bakgrund eftersom det var just detta lok som för drygt 50 år sedan kolliderade med en rälsbuss utanför Akkavare och då många av rälsbussens resenärer miste livet.
Lördagskvällens turistfärd från Arvidsjaur inleds i maklig takt
( cirka 40 kilometer per timme och passerar på sin natursköna färd mot vändpunkten i Slagnäs bland annat stationsbyggnaderna i Julträsk, Avaviken och Gullön).
Gemytlig stämning
Dagens tågförare är Ulf Norman, tillika ordförande i arrangerande Arvidsjaurs järnvägsförening.
- Det är alltid en gemytlig stämning bland våra resenärer och varje färd är alltid en angenäm upplevelse också för oss i personalen som jobbar och sköter färden, säger Norman.
Dagens eldare Göran Granström har ett styvt arbetspass framför sig och ska under kvällen skyffla in tonvis med erforderlig stenkol i lokfyren.
- Det är varmt, skitigt och ansträngande men ger också en speciell upplevelse, försäkrar Granström.
Maskinchefen Lars Lindström är en av Arvidsjaurs järnvägsföreings stora eldsjälar. Han finns förstås med på färden och delger de cirka 100-talet resenärerna intressant historik om Inlandsbanan och om orterna som man passerar under färden.
- Vi har plats för 300 resenärer i vagnarna men vanligtvis brukar en normal ångtågsafton locka runt 100 betalade. Men eftersom alla barn under 16 år åker gratis så blir förstås antalet resenärer i praktiken många fler, klargör Lindström som vidare berättar att cirka 50 procent av tågresenärerna är tillresta kustbor.
Vattenpåfyllning
Efter växling i Slagnäs, då loket vänds och sätts till i andra ändan av tåget, bär det av utför och tillbaka mot i första hand Gullön och det timslånga populära bad- och grillstoppet vid Storavans vackra strandkant.
Då kopplas också loket loss för att köras fram för nödvändig vattenpåfyllning vid en närliggande bäck.
Trots alla aggresiva myggor så passar en och annan resenär på att ta sig ett kvällsdopp i Storavans ganska varma vatten. Andra nöjer sig med att lyssna till gammal nostalgisk musik som järnvägsföreningens Ragnar Franklin åstadkom via en vevgrammofon.
Smakfull måltid
Under färden kan även de resenärer som så vill avnjuta en smakfull måltid i någon av de båda restaurangvagnarna med gått om plats för matgästerna.
En hel del barnfamiljer finns med under lördagens färd. Bland andra makarna Anders och Lena Arvidsson och deras fem barn som åkt från hemmet i Rosvik enkom för att åka ångtåg.
- En både intressant, trevlig och minnesfylld färd, är familjen Arvidssons betyg efter den drygt fyra timmars långa tågresan som avslutas vid 22-tiden med att föraren Ulf Norman mjukt och fint bromsar in loket vid plattformen i Arvidsjaur och glada och nöjda resenärer väller ut ur vagnarna.
Tilläggas kan att Arvidsjaurs ideélla järnvägsförening funnits sedan 1986. Den består i dag av ett 50-tal entusiastiska medlemmar som till stor del finansierar föreningens verksamhet genom somrarnas ångtågsarrangemang. Årets tågturer kommer att pågå varje fredag-lördag fram till och med den 9 augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!