Rydfjäll ville lämna i brist på förtroende

Peter Rydfjäll (S) begärde att få lämna sin post som ordförande för kommunfullmäktige i Arvidsjaur. Efter kaosartade minuter nekades han entledigande – åtminstone tillfälligt.

Peter Rydfjäll blir kvar, än så länge.

Peter Rydfjäll blir kvar, än så länge.

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2019-10-29 16:26

Enligt Peter Rydfjäll har det framförts kritik mot honom från Arbetarekommunens ordförande. Han har även hört rykten om att det skulle väckas misstroendevotum mot honom – och därför valde han att begära entledigande från sin post som ordförande för Arvidsjaurs högsta beslutsorgan.

– Det är ett förtroendeuppdrag och det finns individer i fullmäktige och dess närhet som inte har förtroende för mig. Har man inte förtroende för en ordförande så ska ordförande inte sitta kvar. Det var väl på något sätt som att jag konkurrensutsatte den här posten, lite grand att dra det till sin spets, säger han.

Vem kritiken kommer ifrån är oklart.

– Jag kan tycka att det är lite tråkigt att dessa personer inte kan komma till mig och säga det till mig i ansiktet utan att man går via en bulvan, säger han.

Markus Lundberg (S) menade att frågan är så pass stor att man bör bordlägga den till nästa sammanträde den 28 november. Trots protester från Centerpartiets gruppledare Bjarne Hald blev så fallet.

Vad händer nu?

– Jag blev inte entledigad, så formellt sett är jag fortfarande ordförande tills frågan ska tas upp igen. Sedan får vi se om den kommer upp igen och på vilket sätt. Det är partiet som får ta ställning till det, säger Peter Rydfjäll.

I grund och botten vill han inte sluta.

– Men man vill inte sitta på bortaplan så att säga. Jag kan gärna fortsätta, men finns inte förtroendet får någon annan göra det.

Hur mycket har du tagit detta med partiet?

– Jag fick signaler från partiet och jag ställde direkt motfrågan vem som inte har förtroende, men det fick jag inte svar på. Jag menar inte att jag inte ska få kritik, men någonstans måste det finnas en miniminivå av anständighet.

Rydfjäll hävdar att de signaler han har fått är att den mesta kritiken kom från andra partier än hans eget.

– För mig är det samma sak. Har jag inte oppositionens förtroende så vill jag inte sitta kvar. Jag tar åt mig av deras åsikter på samma sätt som åsikterna från mitt eget parti, men jag kräver att kritiken ska vara öppen.

Känner du förtroende från ditt eget parti?

– Jag vet inte. När min Arbetarekommuns ordförande inte vill säga var kritiken kommer ifrån vet jag inte vart jag har mitt parti.

Han menar att det i grund och botten rör sig om ett par sakfrågor. Bland datumbytet av nästa fullmäktige.

– Jag ansåg att det var nödvändigt då högsta kommunledningen inte kunde närvara. Det optimala datumet finns inte.

Är det en så pass stor fråga?

– Jag förstår hur du tänker så till vida att mål och resursplanen för hela kommunen gick igenom utan någonting och det här tog mycket längre tid.

Hur mycket förtroende behöver du?

– Naturligtvis kan man inte glädja alla, det är 28 individer. Det är snarare det om att man inte kan få veta var, tolka mig fritt, "fienden" är. Det känns så osportsligt att höra att man får kritik men inte från vem, det känns inte okej, säger Peter Rydfjäll.

Peter Rydfjäll (S) begärde att få lämna sitt uppdrag som kommunfullmäktiges ordförande. Men han blir kvar, åtminstone till nästa sammanträde.
Peter Rydfjäll (S) begärde att få lämna sitt uppdrag som kommunfullmäktiges ordförande. Men han blir kvar, åtminstone till nästa sammanträde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!