Det började med ett besök vid Piteå sjukhus där man vid röntgen upptäckte en stor njursten, som måste åtgärdas.
I väntan på remiss till universitetssjukhuset i Umeå fick kvinnan en kateter insatt vid Sunderby sjukhus för att dränera njuren. Två och en halv månad senare fick hon en tid för sprängning av njurstenen vid universitetssjukhuset i Umeå och ytterligare en månad senare görs en kontrollröntgen vid Piteå sjukhus, där man bedömer att stenen är borta.
Dränaget togs dock inte bort och istället blir det så, att hälsocentralen i Arvidsjaur där man normalt inte utför dylika ingrepp ska utföra detta.
Där hejdar sig en sköterska då slangen ”fastnar”. Istället vidtalas en läkare som med våld drar ut den dubbelvikta slangen med blödning och infektion som följd.
Två dagar senare är blodförgiftningen ett faktum och patienten förs till Sunderby sjukhus efter att antibiotikadropp satts in. Där upptäcks att njurstenen är kvar och ett nytt dränage sätts in – i väntan på en ny operation.
I sin anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, undrar kvinnan vem som bär ansvaret – och vem hon ska kunna lita på efter detta.
Och IVO håller med och riktar skarp kritik mot samtliga inblandade; Piteå sjukhus för att bristfällig apparatur använts vid röntgen, Sunderby sjukhus för bristande remisshantering och journalföring, Arvidsjaurs hälsocentral för att den alls tog på sig jobbet med att ta bort katetern och därefter det sätt som det gjordes på.