Polisens löfte: Mer synliga på gatorna

En röd tråd där medborgarnas synpunkter på vad polisen ska prioritera kommer att väga tungt. Det är innebörden i det pilotprojekt som polisen tillsammans med Piteå och Arvidsjaurs kommuner inlett. Nästa år inlemmas även Älvsbyn och Arjeplog i projektet.

”Det har varit viktigt för oss att skapa löften som vi tror oss veta kunna hålla”, säger lokalpolischef Kenneth Lundqvist.

”Det har varit viktigt för oss att skapa löften som vi tror oss veta kunna hålla”, säger lokalpolischef Kenneth Lundqvist.

Foto: Liza Nilsson

ARVIDSJAUR/PITEÅ2014-12-19 15:51

På fredagen signerades dokumenten som innebär att polis och kommuner tillsammans ska försöka både prioritera och åtgärda de problem som innevånarna i Piteå och Arvidsjaurs anser mest angeläget att ta tag i. Det handlar om alkohol, våld i nära relationer, i offentlig miljö, droger och buskörning.

Projektet bottnar i den organisationsförändring som innebär att polisen i Sverige, från och med årsskiftet, blir en enda myndighet. Ett av målen i denna förändring är att polisverksamheten kommer ha samma struktur över hela landet.

– En röd tråd i den här förändringen är att vi vill öka tryggheten och komma närmare medborgarna, säger Kenneth Lundqvist lokalpolisområdeschef i Piteå ävdal.

Komma närmare

Pilotprojektet har vuxit fram genom den medborgardialog som förslag som genomförts tillsammans med de två kommunerna.

– Det känns både spännande och intressant att det handlar om både en kust- men även om en inlandskommun, säger Kenneth Lundqvist.

Projektet genomförs i sju regioner i Sverige. Målet är alltså att skapa en arbetsmodell för hur man kan föra en dialog mellan polis, kommun och medborgare för att på ett direkt sätt kunna åtgärda problembilder i de respektive kommunerna.

– Tanken är att dialogen ska resultera i ett antal medborgarlöften där polis och kommun tillsammans samverkar för att uppfylla dessa, säger Kenneth Lundqvist som under fredagen undertecknade dessa löften med Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman.

På eftermiddagen upprepades proceduren med kommunalrådet Helena Stenberg i Piteå.

– Vi kommer att fungera som en samarbetspartner och det är i sig inget nytt. Redan i dag har vi samarbete i form av folkhälsofrågor och trygghetsfrågor, säger Helena Stenberg.

Utvärdering

Gemensamt för båda kommunerna är att medborgardialogen har skett i olika steg.

– Dels genom en webbenkät på kommunens hemsida, men också genom att intervjua olika fokusgrupper, berättar kommunalrådet Lotta Åman.

I just Arvidsjaur var alkohol, droger och buskörning de högst rankade problembilderna bland invånarna.

I Piteå har det sett ut på liknande sätt även om det vid kusten kanske även handlat mer om våld i offentlig miljö och villainbrott.

I polisens löften har dessa saker hamnat på pränt i form av konkreta löften som prioriteras. Riktade insatser kommer att genomföras kring de löften som getts.

Åtgärderna kommer bokföras löpande under året och därefter ställas mot en upplevd effekt hos medborgarna, bland annat genom en trygghetsundersökning.

– Effekten av åtgärderna i medborgarlöftena kommer att utvärderas i slutet av året, men själva arbetsmodellen för hur dialogen ska se ut kommer att utvärderas redan i maj, förklarar Kenneth Lundqvist som ser fram emot att få skapa en framtida polismodell som bygger på medborgarnas önskemål.

– Nu hoppas vi bara på att folk fortsätter vara intresserade av att vara med och påverka, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!